Goal Zero Venture 30 og Nomad 7

BatteriBatteribankEkspedisjonGoal ZeroGoal Zero Nomad 7Goal Zero Venture 30ReservebatteriSolcellepanelUtstyr
Goal Zero Venture 30 og Nomad 7

Goal Zero Venture 30 og Nomad 7

En god stund nå har jeg prøvd solcellepaneler opp mot batteripakkene jeg kjøpte tidligere. Jeg har aldri helt fått kombinasjonen til å fungere, men rent tilfeldig oppdaget jeg at batteripakkene var problemet og ikke panelene. Derfor har jeg fått tak i en ny type batteri og et tilhørende solcellepanel. Det begynner å nærme seg avreise så jeg har begynt testingen allerede. Mer om selve testingen kommer senere, men her er førsteinntrykket av selve utstyret.

Nomad 7


Goal Zero Nomad 7

Goal Zero Nomad 7

Nomad 7 er et solcellepanel på 7W. 7W er kanskje ikke så veldig mye, men teoretisk skal det holde til å lade opp USB-enheter. Jeg sier teoretisk fordi det avhenger av veldig mange faktorer. Først og fremst bør det være gode solforhold. Solen produserer cirka 1,36kW/m2. Så absorberer atmosfære, skyer, dis, tåke, og lignende en del. Optimalt kommer ca 1,12kW/m2 til jordens overflate på en skyfri dag. Det største innhogget gjør likevel effektiviteten til solcellepanelene. Et monokrystall-panel kan yte rundt 18% og da er man nede på ca 200W/m2 og det er ikke spesielt mye.  Nomad 7 sin overflate er på cirka 2 x 18 x 12 cm, altså 432cm2. Potensialet til panelet er med andre ord rundt 8,6W. Vinkler man panelet litt i forhold til sola, så faller potensialet fort. De tekniske detaljene til panelet er listet i tabellen under. Goal Zero har ratet panelet til 7W maks (derav navnet).

USB port 5V opp til 1A (5W maks), regulert
Solpanel port (blå, 8mm) 15V opp til 0,3A (5W maks), regulert
Mini Solpanel port (2,5mm) 6,5V 1,1A (7W)
Celletype Monokrystall
Vekt 460g
Dimensjoner 22.9 x 3.8 x 16.5 cm
Dimensjoner (Utbrettet) 22.9 x 3.8 x 43.2 cm

Venture 30


Goal Zero Venture 30

Goal Zero Venture 30

Jeg har med meg enheter som krever strøm på turen. Strengt tatt kunne jeg ha koblet disse direkte til solcellepanelet, men når enhetene er fulle er det smart å utnytte solen og sikre seg en liten buffer i tilfellet det ikke er sol en periode. Venture 30 er en såkalt batteribank på lik linje med Brunton Revolt 9000, som jeg har testet tidligere. Venture 30 er litt svakere med tanke på antall watt-timer det kan lagre, men har sin styrke i ladehastighet både for seg selv og for enhetene koblet til. Venture 30 har også en veldig interessant løsning som mellomlagringsenhet. Det vil si at man kan koble til solcellepanelet samtidig som man lader andre enheter. Skal man friske opp mobiltelefon, GPS, nødpeiler, kamera og videokamera så er det en del strøm som kreves. Det at man kan benytte batteribanken som mellomlagring vil gjøre det mulig å lade en del av utstyret i solen underveis. Dermed går minst mulig av strømmen solcellepanelet klarer å fange til spille. De tekniske spesifikasjonene til Venture 30 er listet under. På grunn av cellenes reserve er optimal kapasitet på batteribanken på over 30Wh (derav Venture 30), men de er produsert til et minimum på 29Wh.

Kapasitet 29Wh (3,7V, 7800mAh)
Celletype 18650 LG Chem/ Samsung
USB-port (ut) 5V opp til 2,4A (12W maks), regulert
Micro USB-port (inn) 5V opp til 2,1A (10,5W maks)
USB-porter (inn/ut) 1 (micro) / 2 (standard)
IP-grad IPX6
Vekt 250g
Dimensjoner 11.4 x 8.25 x 2.5 cm