Garmin Fenix 3

FenixGarminGarmin ConnectPulsklokkeNavigasjonProdukttester
Garmin fenix 3

Garmin fenix 3

Det er en stund siden jeg oppgraderte fra Fenix til Fenix 3. Faktisk så lenge siden at det definitivt er på tide med en fyldig gjennomgang av funksjonalitet og kommentarer på klokken. Garmin Fenix har på mange måter blitt en kombinasjon av løpeklokker og enheter tiltenkt for friluftsliv. Med oppdateringen til versjon 3 av Fenix kom også aktivitetssporing og multisport (typisk triatlon) inn i bildet. Jeg oppgraderte i sin tid fra en Edge 305 sykkelkomputer. Denne kunne det meste, men hadde ikke kartverk. Det har heller ikke Fenix-serien og det tror jeg er lurt med tanke på den lille skjermen.

Jeg bruker klokka som en hverdagsklokke. Jeg har den på meg som en aktivitetssporer og får løpende oppdatering på skrittmengde og i tillegg sender telefonen min oppdateringer til klokka når det tikker inn epost og meldinger. Jeg opplever faktisk å bruke mye mindre tid med telefonen min nå som jeg har klokka, det fører igjen til at batteritiden på telefonen blir merkbart bedre. Likevel er det først og fremst i tursammenheng jeg har den.

I bruk

Så hvordan fungerer den i praksis? Det er mange som har flere enn en aktivitetstype de holder på med i løpet av et år. Eksempelvis så sykler jeg en del, men jeg går også mange turer. I tilegg hender det at jeg tar meg en svømmetur og en veldig skjelden gang en joggetur. Fenix-serien har alltid støttet det å lage seg egne profiler, men med versjon 3 så forankres også en del av disse profilene i aktivitetsnettsiden til Garmin. Dermed kan man legge inn forhåndsdefinerte typer på klokken og sende disse rett til nettsiden og få registrert dem riktig. Kanskje ikke den store oppdateringen, men det muliggjør en mer strømlinjeformet opplevelse.

Som skrevet, så har jeg klokka på armen stort sett hele tiden. Når jeg skal på en sykkeltur eller på en tur i marka aktiverer jeg en forhåndsdefinert profil og GPS-en starter opp. Siden klokken synkroniserer med telefonen med gjevne mellomrom, får den også tilsendt satelittposisjoner. Dermed tar det ikke mange sekundene før klokken har funnet posisjonen sin. I forhold til versjon 1 er det natt og dag.

Har man brukt litt tid på å sette opp de ulike skjermbildene klokka kan vise i løpet av en aktivitet, så er den informasjonen man ønsker å ha på klokken tilgjengelig med bare noen tastetrykk. Knappene er enkelt plassert, men i forhold til versjon 1 er de flyttet. Dermed tok det noen dager før jeg ble vandt med den nye plasseringen. Kanskje ikke noe vesentlig, men for en som oppgraderer kan det være verdt å prøve det ut først. Jeg betjener klokka med høyre hand mens den er festet på venstre hand. Jeg har prøvd å montere motsatt, altså på høyrehand med venstrehåndsbetjening. Dette er i utgangspunktet ikke noe jeg foretrekker, men jeg hadde ikke noen større problemer med å finne knappene og trykke på klokka.

Selve skjermen har fått seg en aldri så liten oppdatering. Det er ikke akkurat full-HD, men det forventer jeg ikke av en skjerm på den størrelsen heller. I fra versjon 1 med fastsatte ikoner og tekstfelter, har nå versjon 3 fått matriseskjerm på 218×218 oppløsning. I tilegg har Garmin spandert et par farger. Dermed er det mye enklere å skille data fra hverandre.

Til gjenerell bruk oppleves den som litt enklere enn versjon 1. Selve prosesseringsenheten i klokka oppleves som raskere. Man får hurtigere respons når man trykker på klokka og skjermen oppdateres kjappere. I tillegg kan man med utvidelser få klokken til å fungere stort sett som man vil. Finner man ikke det man leter etter på IQ-connect-butikken, kan man utvikle selv ved hjelp av Eclipse.

Batteriet i klokken varer noen dager med GPS-en påskrudd. Det vil si, i de testene jeg har gjort så har klokken vart i ca 15 timer med GPS og GLONASS aktivert. Da har den i tilegg Blåtann 4LE og ANT+ påskrudd. Jeg henter inn informasjon fra en Tempe-enhet (temperaturpod), en fotsensor når jeg går tur, hastighetssensor på sykkel, kadenssensor på sykkel og pulsbelte på litt lengre turer. Jeg synes 15 timer er ganske bra, men på lengre turer er man avhengig av å få ladet klokka. Dessverre bruker ikke Garmin en standard løsning for lading. Ingen søte små USB-kontakter, men heller fire kontaktpunkter under klokka. Disse trenger en liten docking-stasjon for å fungere. Det fungerer å gå med klokka på handa selv om dockingen er montert under selve klokka, men den blir desto mer klumpformet. Et feltbatteri/batteribank vil sørge for at det lille batteriet på 300mAh lades kjapt opp.

Teknisk

Som jeg allerede har nevt så virker klokken mye kjappere enn forgjengeren. Det har nok med at den har fått en aldri så liten oppdatering hardwaremessig også. Det er faktisk mye som har skjedd med klokken i løpet av tre generasjoner. Versjon 1 ble lansert i 2012, mens versjon 2 kom ut i 2014. I februar i år var versjon 3 tilgjengelig for folk flest, men her til lands tok det enda litt lengre tid på grunn av stor etterspørsel på det globale markedet. Nytt i versjon 3 er at klokken støtter Wi-Fi i tilegg til Blåtann 4LE. Før måtte man skru av Blåtann når ANT+-kommunikasjondelen var aktivert i klokka (typisk pulsbelter osv), det trenger man ikke nå lengre. Versjon 3 har også fått muligheten til å installere egne applikasjoner og plugins. Det at klokka i tilegg har fått bedre skjerm, har blitt mindre (tynnere) og har lengre batteritid gjør den riktig så god i bruk.

Konklusjon

For en person som gjør mye forskjellig og som i tillegg trenger i klokke med aktivitetssporing er Fenix 3 en god klokke. Den er relativt dyr, men for meg så var den verdt invisteringen. Den har blitt mindre klumpete, men er fremdeles ei stor klokke. Har man lite håndledd vil den nok se massiv ut. Selv synes jeg klokka er allsidig og fungerer stort sett til alle formål. Jeg bruker til og med filene fra klokka til å legge på koordinater på bilder jeg tar.