Gjør du alt du bør etter tur?

VedlikeholdVedlikehold
Turutstyr til tørk

Turutstyr til tørk

Siste innspurt gjenstår. Muligens er det bare flaksen eller instinktet som får deg helskinnet frem til bilen. Et par kaffikopper på bensinstasjonen gjør kronen på verket på vei hjem til dusjen og godstolen. Kanskje har noe leskende funnet veien fra kjøleskapet til en sliten kropp. Godstolen er definitivt mye mer fristende enn opprydding etter turen. I gangen står sekken med turutstyr og ute står en skitten sykkel. Gjør du alt du bør etter en langtur?

Jeg må innrømme at det ikke var så veldig fristende å gå ut etter en god dusj, men jeg bet meg i det. Telt, sovepose og liggeunderlag må henges opp. Ellers blir det fort jordslag. Jordslag er sopp/mugg som legger seg mellom fibrene i stoffet. I en tettvevd teltduk kan det være veldig vanskelig å bli kvitt. Derfor henger jeg opp utstyret når jeg har brukt det. Garasjen og de tverrgående bjelkene i taket er en fin plass å henge opp både telt, underlag og sovepose.

Så kommer man til sekken da. Den er jo også full av brukt utstyr. Jeg kaster liksågodt alt på vask. Jeg har pakket det i tette poser, men det kan være greit å bare få det igjennom maskinen. Fuktighet og eventuelle lukter er greit å ikke legge tilbake i skapet. Alt av vannbeholdere bør vaskes og muligens renses. Har du hatt med deg kokeutstyr, så kan det være greit å se over at ingenting er ødelagt eller fullt av sot. Det blir vanskelig å fyre opp en primus som er full av sot i dysa.

Jeg har jo også med meg sykkelen på de fleste turer jeg er på. Derfor er det greit å vaske denne og smøre den opp etterpå. Forrige tur jeg var på ble en smule heftig for bremsene mine, så der må det nye bremseklosser til. Greit å få det gjort før man skal ut på neste tur.

Det hele koker ned til ei pen sjekkliste:

Enhet/Utstyr Beskrivelse
Telt Om mulig, del opp inner- og yttertelt. Henges opp til tørk, minst et døgn
Sovepose Heng soveposen opp, lukk opp alle glidelåser
Liggeunderlag Rull dette ut og heng det opp
Sko Børst av tørr søle, vask så skoen godt og sett den til tørk. Skinnsko bør ikke utsettes for direkte sollys
Yttertøy Se over yttertøy for skader (typisk etter sekken osv). Heng det luftig i et døgn. Er det fremdeles tendenser til lukt i plagget må det vaskes
Annet tøy Vask annet tøy som har vært med på tur. Jeg pleier å vaske det som ikke er brukt også på grunn av mulighetene for lukt i skap osv.
Sekk Tøm sekken fullstendig, åpne alle glidelåser/lokk og heng den opp (gjerne opp-ned)
Drikkevannsbeholdere Alle beholdere som brukes til drikkevann må skylles grundig og eventuelt renses
Matlagingsutstyr Alle former for kokeapparater, kasseroller, kaffekjeler osv må gjennomgås og funksjonstestes.
Sykkel En god rens av sykkelen er å anbefale. Se Sykkelservice for oversikt.