Hvilket styre skal man velge?

RiseStyreStyrefremspringStyrerørSweepTeknisk

Scott Genius Styre

Scott Genius Styre

Når du har vært ute i skogen, på veien eller i fjellet, så har du sikkert møt en annen syklist. En gang eller flere har du sikkert lurt på hvorfor vedkommende har valgt et annet styre enn deg. Så blir du syklende og lure på hvor vidt du har rett styre. Jeg har litt erfaring med det. Det finnes ingen eksakt vitenskap, men mange gir deg en pekepinn i en eller annen retning.

Jeg tror utfordringen er at det ikke er er fasitsvar, men at det er mye smak og behag. Likevel har jeg følgende å komme med når det gjelder terrengsykler (landevei har jeg null erfaring med og har ikke behov for å synse noe særlig der):

  1. Har du en grusracer, skal ikke styret være stort bredere enn skuldrene dine.
  2. Skal du sykle lett sti, er det en fordel å velge styre som er slik at du får litt utovervinkel på armene. Jeg pleier å anbefale skulderbredde pluss bredden av to knyttede never.
  3. På grovere sti, legger jeg til en tommel mellom knyttneve og skulder.
  4. På utforsykler har jeg mindre erfaring, men i mange tilfeller er det praktisk umulig å ha noe særlig mer enn grov sti.

I styreverden snakker man om et par andre parametre også. Det er et par vinkler og mål som blir nevnt, så hva skal man velge her?

  • Rise eller “løft” om du vil, er å løfte senterlinjen til holkene opp i forhold til festet til stemet. Dette har samme effekt som å kjøpe en ny stem med annen vinkel, eller å legge inn flere mellomringer mellom stem og styrelager.  Legg merke til at styrevinkelen spiller inn her også. Visuelt ser det mye penere ut med riser bar. Dette løftet oppgis i millimeter.
  • Sweep, en form for vinkling av grepet (der holkene festes). Benevnes i grader og deles ofte opp i to benevnelser. Bakoverhelling og oppoverhelling.
  • Stem-diameter, er den diameteren som måles der stemet skal festes. Normalt på en terrengsykkel er 31.8mm (1.25″).  Nokså nylig kom også 35mm på markedet.

Men så dukker jo spørsmålet opp igjen. Hva velger man? Jeg pleier å ta en titt i handflata på folk. Hvis du holder håndleddet i naturlig rett posisjon med håndflaten opp og bøyer indre fingerledd litt sammen, vil du se en hudfold i håndflata. Ved naturlig posisjon i håndleddet vil denne være på noen grader i forhold til vinkelrett. Denne vinkelen måler du og noterer deg. Det neste er hvor bredt styret ditt er i forhold til skuldrene dine. Hvis du har en skulderbredde på 450mm og et styre på 800mm, ville jeg lagt til ca 3 grader på forrige måling. På smalere styrer blir det naturlig nok mindre vinkel.

Dette er som sagt ingen eksakt vitenskap, men personlig synes jeg vinkelen har en del å si for hvor godt man får til å holde styret over tid. Jeg har en del langturer i fjellet hvor hver minste stein etter hvert blir en påkjenning for armene. Da er det viktig å fordele belastningen over hele hånda.