Oakley Racing Jacket

BrillerEkspedisjonOakleyRacing JacketReklameStisykkelSykkelSykkelturTerrengUtstyr

Jeg har den siste tiden benyttet meg av et sett med Oakley Racing Jacket, kjøpt på Interoptik. Den beste måten å prøve brillene på er selvfølgelig å få dem på nesa og sykle avgårde. Og det har jeg så absolutt gjort. Det andre er å forklare hvor mørke eller lyse brillene egentlig er, og det er ikke så enkelt. Dette er første gang jeg skriver teknisk om briller, så har du kommentarer så setter jeg pris på det.

Etter et par samtaler med Kolbein hos Interoptik i Orkanger, så kom han frem til at det beste for mitt bruk er to forskjellige glass. Jeg har endt opp med et glass av typen VR28 Polarized og et av typen Black Iridium Polarized, heretter henholdsvis VR28 og BI. VR28 er kontrastfremhevende. De tar bort en del blått lys og er rød/gule å se til. Kolbein anbefalte meg disse for sykling, bilkjøring og i typiske whiteout-tilfeller i snøområder. BI er kun et gråfilter og demper dermed mengden lys som slipper inn. I tillegg har også gråfilter en tendens til å fremheve kontraster litt. Begge glassene har også polarisering. Uten å bli for teknisk så er polarisering en mulighet for uniformering av lys. Ved å filtrere bort forstyrrende fargerefleksjoner fra overflater, kan man ved hjelp av et slikt filter få fremhevet himmel eller se igjennom havoverflate.

Teknisk


For å måle glassene sin lysgjennomtrengning har jeg tatt bilder med fast blender, tid, ISO og låst hvitbalansen. Jeg har tatt bilder med og uten glass foran linsen med minst mulig tidsintervall for å unngå for store endringer i lyset. I tillegg til det har jeg rigget linsen min med en svart papirsirkel til å legge glasset inntil for å forhindre falskt lys fra sidene. Jeg har tatt 20 bilder med et minutts intervall med følgende resultat.

 EV
Bilde nr.12345678910
VR28-1.33-1.67-1.33-1.33-1.67-1.33-1.33-1.33-2.00-1.33
IB-2.33-2.33-2.33-2.67-2.33-2.33-2.67-2.33-2.33-2.33
Bilde nr.11121314151617181920
VR28-1.33-1.33-1.67-1.33-1.33-2.00-1.33-1.67-1.67-1.67
IB-2.33-2.33-2.67-2.67-2.67-2.33-2.33-2.33-2.33-2.33

Jeg har brukt lysmåleren i kameraet mitt (Canon 7D). Det er følsomt mot 1/3EV, noe som da også gir en feilmargin på +/-1/6EV. Avviket er stilt opp i tabellen under. Dette er sammenlignet med Oakley sine tall for de spesifikke glassene.

GlassMålt tallAvvikLysgjennomtrengningOakley-verdi
minmåltmaks
VR28-1.499EV+/- 1/6EV31.5%35.4%39.7%16%
IB-2.415EV+/- 1/6EV16.7%18.8%21.0%9%

Jeg er i utgangspunktet litt overrasket over at glassene slipper igjennom mer lys enn Oakley oppgir. Jeg hadde egentlig forventet noe nærmere målt tall. Når det er sagt så synes jeg såvidt stor lysbegrensning er bra. Tatt i betraktning at man reduserer nærmere 2.5 blendertrinn (2.5EV) så er det et svært godt glass. Jeg opplever ingen plager med kombinasjonen nærsynthet og store briller heller. Det er viktig når man skal bruke brillene over lengre perioder.

I bruk


Jeg er vant med briller. Jeg har brukt dem siden jeg var liten. De henger stort sett på nesa og gjør jobben sin der. For meg skal briller fungere slik at jeg ikke merker dem. Til vanlige aktiviteter så fungerer stort sett alle briller. Det er når man skal ut og være aktiv man oppdager at briller kan by på utfordringer.

For det første må brillene sitte der de skal til en hver tid. Vanlige briller har det med å lette fra nesa når man bøyer seg fremover. Dette har med måten brillestangen ligger inntil hodet å gjøre. Jo mindre inngrepspunkt jo lettere er det at brillen letter. Brillestangen til Oakley har et større angrepspunkt i bakkant av øret. Jeg opplever at brillene letter fra nesa når jeg bøyer meg ned for å stramme sykkelskoene, men ute på sykkelen sitter de veldig pent. De er også såvidt godt formet at de ikke beveger seg selv om det blir mye risting og hopping på ujevnt underlag.

Det neste punktet er at brillene skal beskytte øyene for lys og fremmedelementer. Brillene ligger godt inntil ansiktet. Faktisk så godt inntil at det har bydd på utfordringer med luftsirkulasjon i oppoverbakker. Lav hastighet og svett ansikt fører til dugg på brillene. Dette er på ingen måte gunstig, men takket være et ekstra sett med puter som følger med brillene, så får man løftet brillen litt ut og det skaper mer sirkulasjon. Foreløpig ser det ut som det gjorde nytten for min del. Når det gjelder fremmedelementer, så beskytter brillene hele øyet. Det skal mye til å få søle, kvist og fluer inn på øyet med disse brillene. Utforming av rammen er også gjort slik at vind ikke blir liggende og rotere inn mot øynene. Det gjør at tårer i fart blir et mindre eller elliminert problem.

Det nest siste punktet mitt er at brillene skal korrigere synet mitt. Jeg har hatt industribriller eller beskyttelsesbriller og disse er stort sett vanlige briller lagt inn i en infatning som skal beskytte litt ekstra. Noen av glassene er også krumme for å få bedre utsyn. Begge deler fører til at mye lys bryter i sidesynet. Det kan gi prismeeffekter som er riktig så ubehagelige. Oakley skilter med minst 120 graders synsområde i brillene sine. Dette takket være en såkalt Edge-teknologi der det slipes et slags nettingmønster i kantene på glasset. Dette for å sikre at personer med behov for kraftigere korrigering også kan benytte seg av sportsbriller. Nettingmønsteret bryter det reflekterene lyset i sidesynet og gjør at øyet får inn riktig lys. Når man har brillene på nesa oppleves det som man ikke har briller på seg synsmessig. Hvis man virkelig vrir pupillene til høyre eller venstre kan man oppfatte mønsteret som uklart glass. Det er ikke noe man legger merke til i det daglige.

Siden brillene også skal sørge for blending og kontrastsetting av det man ser, så er det spennende å se hvordan dette fungerer i praksis. Jeg har skrevet tidligere at de to glassene reduserer lysmengden mot øyet og at det ene glasset også setter kontrast på det man ser ved å redusere blåfarge. Jeg tok et par bilder av et fargekart jeg bruker til å kalibrere linsene mine med. Du kan se testresultatene i bildet/grafen “Fargegjengivelse” under. IB er til venstre, nøytralt i midten (bilde uten glass) og VR28 til høyre. Grafen viser snittverdier av de 20 bildene nevnt over. VR28 reduserer blåfarge betraktelig, grønnfargen er også redusert noe mens rød er omtrent urørt. For IB sin del er hele fargespekteret dempet noe. I tillegg er polariseringen i glasset med på å gjøre forstyrrende lys redusert. Dette fører til at grafen (spesielt på rødfargen) er noe skarpere enn ved nøytralt. For å illustrere dette i praksis har jeg tatt bilder av et område med litt kontraster i nærmiljøet.

  • Orginal viser motivet slik det egentlig var der og da. Ingen filter, ingen under/overeksponering
  • VR28 Optimalisert viser motivet slik det så ut igjennom VR28-glasset, korrigert for lysmengde
  • Orginal VS VR28 Optimalisert er orginalbildet klippet sammen med VR28 optimalisert for å vise forskjellen på de to glassene slik øyet vil oppfatte det
  • Orginal VS VR28 viser den faktiske forskjellen av lysgjennomtrengning
  • Iridium Black Optimalisert viser motivet slik det så ut igjennom IB-glasset, korrigert for lysmengde
  • Orginal VS Iridium Black Optimalisert er orginalbildet klippet sammen med Iridium Black optimalisert for å vise forskjellen på de to glassene slik øyet vil oppfatte det
  • Orginal VS Iridium Black viser den faktiske forskjellen på lysgjennomtrengning

Det er verdt å nevne at øyet vil fange opp mer kontraster enn det bildet klarer å gjengi.

Konklusjon


Så langt er jeg positivt overrasket. Jeg hadde en periode problemer med dugg på glassene, men det ser ut til at nye neseputer gjorde jobben. Jeg har ikke testet virkelig hardt enda, men det kommer. De to glassene er gode. Jeg liker VR28-glassene til de fleste anledninger. Hvis jeg tar dem på meg inne er det ikke noe problem å få kledd seg og funnet frem utstyret for turen, men hvis jeg kommer utenfra og inn så blir det for mørkt. IB-glassene er for mørke til å benytte inne.

Ute fungerer VR28-glassene veldig bra. På ettermiddagen når solen er på vei ned over horisonten gir de gode kontraster gjør det enkelt å se forskjeller i terrenget. Når solen har tippet horisonten og man sykler inn i tett skog, kan det derimot by på litt utfordringer synsmessig. Likevel foretrekker jeg sportsbrillene fremfor vanlige briller. IB-glassene kommer til sin rett om dagen i litt åpnere landskap. Det er ikke noe problem å sykle med dem selv om det er overskyet, men jeg velger heller VR28 i slike tilfeller. På solfylte dager er derimot IB-glassene utmerket.

Begge glassene avlaster øyet og man myser mye mindre. Jeg opplever mye mindre tårerenn nå enn før og brillene har allerede avverget en god mengde med søle, sand og kvist. Personlig lurer jeg på hvorfor jeg ikke har fått meg et par med sportsbriller mye før.