Klikke eller ikke?

Utstyr
Raceface Atlas

Raceface Atlas

Man skal være i et med de fleste elementer, og objekter like så. I et med naturen, i et med økosystemet, i et med skiene og sykkelen er intet unntak. Man skal selvfølgelig være i ett med den også. Det å være i ett har vel heller med å kunne leve i en slags symbiose. Det å kunne utnytte naturen uten å såre den, vil si å kunne leve av den til en selv stryker med. Det å være i et med skiene, vil være å utnytte egenskapene i skiene og kjenne underlaget. Det å leve i ett med sykkelen betyr å klikke seg inn i pedalene.

Selvfølgelig en smule spissformulert, men for mange syklister så er klikkpedaler det ultimate. Når du kjøper din første sykkel, og da snakker jeg ikke om den første sykkelen i voksen alder. Jeg snakker om den første sykkelen du blir med og prøver. Den som mor og far spør om du skal kjøpe. Den sykkelen du absolutt ikke har råd til, men som mor og far hjelper til med å betale. Den sykkelen har flate pedaler. Når du 15 år senere står i butikken og skal kjøpe deg sykkel og du til din store overraskelse ser at det ikke er pedaler på klenodiumet. I det du påpeker ovenfor selgeren at det trenger du også, drar han deg bort i hyllen og finner frem noen merkelige vesen. Da er det stor sannsynlighet for at du nettopp har satt dine øyne på Shimano SPD M525. Snytt for enda en tusenlapp i sko og pedaler, går du ut av butikken med skinnende sykkel. Denne gang med voksenpedaler. For det er jo det man skal ha. Klikkpedaler altså.

Selv vasset jeg rett i baret jeg også, men denne sesongen har jeg tenkt å prøve barnepedalene igjen. Det er selvfølgelig ikke samme pedalen som jeg hadde på barnesykkelen min. Disse er store. Ja de er faktisk noen skikkelige beist. Jeg har syklet mange år med klikkpedaler. Noen ganger klikker jeg meg ut, andre ganger ikke. Jeg har det greit med klikkpedaler, men ikke på langtur. Det er greit når jeg sykler, men ikke når jeg går. Jeg har vært igjennom over 10 par sykkelsko. Alt fra lette XC-sko til tunge fjellsko. De skoene som fungerer for foten, fungerer ikke mot underlaget når jeg går. De skoene som fungerer mot underlaget, protesterer føttene mine virkelig på.

Så i år blir det lette fjellsko med skikkelig mønster på. Fjellsko som skal tåle noen dager i fjellet. Også pedaler da selvfølgelig. Denne gangen av den voksne utgaven.