Telefon eller GPS-enhet?

GPSiPhoneNavigasjon
Fenix med lærreim montert

Fenix med lærreim montert

Bare vent litt da! Skal skru på GPS-en før jeg går.

Det tror jeg er den setningen min samboer har hørt flest ganger. For jeg er en av de som synes det er utrolig morsomt å spore omtrent alt jeg foretar meg. Og nå i disse juletider, er det nok mange elektroniske dingser som havner under juletreet. Det store spørsmålet er om man skal gå for telefon eller GPS til sin kjære loggegale frende.

Jeg fikk meg nettopp ny telefon, en iPhone 6 plus. En av fordelene med mange av de nye telefonene er at de har fått hjelp til høydemåling via barometer innebygget i telefonen. Dette er noe de dyrere GPS-enhetene har hatt en stund. Fordelen er at små variasjoner i lufttrykket blir fanget opp av barometeret. Lufttrykket blir lavere jo lengre opp fra havnivå man kommer. Dermed kan man assistere GPS-en med å måle høyde. I tillegg har telefonene såkalt AGPS, eller assistert GPS. Det vil si at den bruker mobilmastenes kjente geografiske plassering til å redusere søkeområdet til GPSen. Dermed finner telefonen mye raskere ut hvor den er i forhold til omverden.

Jeg har prøvd mobiltelefon som sporingsenhet før og konklusjonen den gang var at de dedikerte enhetene var mye bedre til sporing enn telefonen var. Nå når teknologien har gått fremover, tenkte jeg det var på tide å prøve igjen. I den anledning har jeg lastet ned applikasjonen Wahoo Fitness til telefonen min. Denne kan laste opp spor til, blant annet, Garmin Connect. Jeg har hatt en rekke turer og sammenlignet med Garmin fenix. I løpet av 10 testturer på samme runde har jeg kommet frem til følgende:

Punkt iPhone 6 / Wahoo Garmin Fenix Avvik Kommentar
Distanse 7,3km 7,2km 1,4% Lite avvik, men iPhone tenderer til noe lengre distanse
Stigning 267m 68m  74,5% Stort avvik på stigning. iPhone er treig på å justere høyde og er tydelig påvirket mye av GPS i høydekurvene
Min høyde 26m 2m 92,3% Store avvik her også. iPhone finner ikke «veien ned»
Maks høyde 174m 30m 82,6% Helt uholdbart avvik her også.

Konklusjonen er ganske enkel. Jeg har gjort en enkel test av iPhone 6 mot en dedikert enhet. Jeg er ikke i tvil: Den dedikerte enheten blir med på tur fremover!