Kunsten å bygge et hjul del 1

DT SwissEikerHjulHjulbyggHjulsettNavNiplerTeknisk

Det å bygge et hjul er for mange en uoppnåelig drøm. For meg var det helt selvsagt at jeg skulle prøve. Jeg ser på hjulbygging som kos. Kan sette meg ned og bruke flere timer på å få det perfekt. Og det er pirkearbeidet som gjør et hjul bra. Søker du nettet etter gode råd om hjulbygging, så finner du utrolig mange treff. Dette innlegget var muligens en av dem. Jeg skal ikke pårope meg å være ekspert på området, men jeg begynner å få litt erfaring. Den tenkte jeg å dele med deg.

Verktøy


Noen sverger til å benytte seg av billige, helst gratis, verktøy. Det kan være gaffelen på en sykkel og en passende mengde med papp. Jeg sverger til et hovedredskap og det er en skikkelig hjulholder, med justerbar gaffelbredde og selvsentrerende avrettingsmålere. Jeg bruker Park Tools TS-2.2 også har jeg spandert på meg Skiveindikatorer i senere tid, men dette er ikke nødvendig i første omgang. Så er det greit å ha en skikkelig eikenøkkel. Spesielt hvis du bruker nipler av aluminium. Disse er veldig myke og trenger eikenøkler som holder på tre av sidene. Jeg synes også det er greit å ha et sette med tjukke skinnhansker. Jeg bruker dem til å tøye eikene med etter montering. Skal prøve å forklare etterhvert.

Delene


Delene du trenger

Delene du trenger

Det er kanskje ikke noen overraskelse at du trenger et nav, en felg, et lass med eiker, et lass med nipler og en god porsjon med tålmodighet. I tillegg er det enkelte felger som også krever spesielle skiver til å legge mellom nippelen og felgen. Noen felger har for tynn flens i forhold til radius på knekten til eikehodet. Her kreves det da ei lita skive for å unngå at eikene brister. Det kan derfor være en fordel å kjøpe eiker som er matchet med navet. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men jeg foretrekker å kjøpe nav og eiker fra samme produsent.

Lengden på eikene kan være neste utfordring. Jeg bruker eikekalkulatoren til DT Swiss. Den er tilpasset DT Swiss sine deler, men man kan også legge inn andre mål og få ut eikelengder.

I neste del skal vi se på legging eller fletting av eiker.