Unngå sårbare stier

NOTSReglerStiStivettreglerSykkelTurFjell- & Sti-vett

NOTS nr 6: Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør

Knapt synlig, sårbar sti

Knapt synlig, sårbar sti

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Stier i mark og fjell er egentlig en slitasjeskade. Det er sålen som er slitt av og det underliggende blir trampet hardt og danner sti. Etter perioder med mye nedbør kan dette underlaget bli løst og resultatet er at det slites mange ganger raskere. I tillegg vil føtter og sykkelhjul sørge for at massene blandes med vann og blir permanent fuktige områder. Hold deg derfor unna områder du vet er veldig våte etter regnvær. Litt variasjon skaper i tillegg mer sykkelglede.

God tur!