Ikke lag nye spor

MyrNOTSReglerStiStivettreglerSykkelFjell- & Sti-vett

NOTS nr 5: Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen

Forsering av myr

Forsering av myr

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Sykkelen er et fantastisk fremkomstmiddel. Der vi ferdes setter vi spor etter oss og det må alle ta hensyn til. I marka og i fjellet finnes det områder eller partier som er vanskelige å komme forbi. Da er det fristende å velge seg et nytt spor som er lettere. Det kan være store steiner eller myrer. NOTS regel nr 5 sier at man ikke skal velge seg nye stier, men heller prøve eller la være og leie sykkelen over. Grunnen til det er at jo flere som velger nye stier, jo flere stier blir det. Til slutt blir det store sår i naturen som tar lang tid å lege.

Vi syklister er heller ikke alene. Det ser man godt i myrområder i fjellet. Det finnes så mange som velger å ta en omvei for ikke å bli våte. Når jeg kommer frem til myrer, så ser jeg ofte etter det tråkket som er minst vått også følger jeg dette.

God tur!