Bruk kart og kompass

DNTFjellvettreglerKartKompassReglerSykkelFjell- & Sti-vett

DNT nr 6: Bruk kart og kompass

Kart og kompass
Kart og kompass

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Ja du leste riktig! Den gammeldagse papirlefsa, helst av nyere sort. I tillegg den rare dingsen med pila som aldri står stille. Kart og kompass er virkelig undervurdert i dag. Man har da kart på telefonen og egen enhet med både kart, kompass og tilbakesporing, så hva skal man med de gamle greiene. Tro det eller ei, men de gamle greiene går faktisk ikke på strøm. De virker selv om mobilen streiker. Og i tillegg så trenger de ikke dekning. En iPhone varer ikke stort mer enn et døgn og GPSen streiker etter 16-20 timer. Da er det godt å kunne navigere etter kompasset. Ikke er det spesielt vanskelig heller.

Ta derfor med deg kart og kompass. Nær deg å bruke det og noter deg gjerne hvor du startet og hvor du har tenkt deg. Se deg ut noen punkter underveis. Orienter kartet slik at du kan identifisere store fjell og ikke minst elver du må krysse. Elver og spesielle dalfører er det eneste du klarer å oppdage hvis tåka skulle overraske deg.

God tur!