Vær rustet mot uvær og kulde

DNTDrikkesekkFjellvettreglerFørstehjelpLysReglerSykkelVærFjell- & Sti-vett

DNT nr 4: Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever

Alt i sekken

Alt i sekken

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld.Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Fjellvettregel nr 4 henger sammen med fjellvettregel nr 3. Det å vise respekt for været og samtidig ta med seg nok til å møte værendringer, kan bli vesentlig selv på en liten tur.

En lettkledd tur i fjellet i 20 grader er veldig behagelig, men kortbukser og t-skjorte er ikke så godt i vind, 15 grader og regn. Pakk derfor alltid med deg en regntett jakke og eventuelt ei overtrekksbukse. En varm genser kan gjøre underverker. Har du i tillegg et par brødskiver ekstra i sekken, så holder du ut noen timer ekstra.

Jeg har i tillegg lyst å poengtere viktigheten av det å være synlig i marka. Mange ser på det som en forurensning, men det kan redde deg en dag. Har du med deg, og helst på deg, et signalfarget plagg, så kan det hjelpe letemannskapene den dagen du skulle være uheldig. Det trenger ikke være mer enn regntrekket på sekken eller ei regnjakke. Har du ingen av delene så kan det være greit å ta med seg en refleksvest. I tillegg er det lurt å ha ei lommelykt og eventuelt en refleks i sekken. Hvis letemannskapene tar med seg nattkamera, så er lyskilden fra en mobil eller ei dårlig lommelykt nærmest blendende. Og det reflekterende lyset fra en refleks er så godt synlig at det ikke er tvil om at det er menneskeskapt. I tillegg kan det være smart å ha med seg litt førstehjelpsutstyr og gjerne en liten kniv.

God tur!