Proviant

EnergibarSykkelturTurproviantProviant
Drytech Real Turmat

Drytech Real Turmat

Mat, eller proviant som mange velger og kalle det, er nesten obligatorisk på tur. Når man er ute og sykler så forbrenner en godt med energi. Om en skal et par timer i den lokale marka eller om man skal avgårde i fjellet, så er det viktig å ha med seg litt næring. Det å gå tom har jeg opplevd mer enn en gang. Det er noe som absolutt ikke er å anbefale.

Men proviant kan være så mangt. En av de beryktede klassikerne er noe så enkelt som Bamse-mums. Ja du leste riktig, Bamse-mums. Den røde posen med de brune sjokolade- bamsene. Fylt med deilig skum. Du tenker sikkert at dette bare er tull, men det er det så vist ikke. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvorfor akkurat Bamse-mums, men det hender rett som det er at jeg har det med meg. Hvertfall hvis vi drar flere. En pose Bamse-mums er lett og inneholder relativt mye sukker. Rask tilførsel av energi, om man skulle trenge det. På langt nær så sofistikert som en energibar, men det er ikke alltid man trenger mer.

Som skrevet, så kan mat være så mangt. Jeg har fått med meg de merkeligste matvaner. Likevel er det et par ting jeg liker å fokusere på når jeg først er ute i marka. For meg er det viktig å bevare det som er rundt meg. Blant annet slipper jeg ikke fra meg tomgods. Derfor er det viktig at det jeg pakker maten i, kan stues bort i et “søppelrom” i sekken. Det å pakke med seg store oppbevaringsbokser er også unødvendig. Spesielt når man skal opp og igjen med sekken. Det å pakke sekken optimalt hjemme er en ting. Da har man stort stuegulv og tid til å finne de beste plassene til alt. I marka eller på fjellet er det ikke så lett. Da er det greit at maten tar mindre plass etterhvert som den spises opp. Derfor er det mye enklere å ha maten i en pose og heller sørge for å pakke den øverst slik at det ikke blir matmos.

I tillegg til vannet jeg har med meg, så er det godt å ha med seg noe søtt og noe salt. Jeg synes sjokolade av diverse slag kan være godt, men tyr gjerne til en energibar på lengre turer. Ja faktisk så har jeg gått så langt at jeg har laget min egen energibar. Energibar er vel kanskje litt overdrevet. Det er vel heller en energikjeks, men riktig så god er den. I tillegg til den søte energikjeksen, pleier jeg å lage meg brødskiver med salt pålegg. Det gjør at vannet bindes bedre til kroppen. Det er ikke noen eksakt vitenskap bak det jeg har med meg, men jeg synes det er greit å ha med.

På de lengre turene kan det være greit å ha med seg litt middagsmat. Og da begynner det virkelig å kreve plass i sekken. Det er greit å få seg varm middag og om man velger å lage seg et bål eller ta med seg kokeapparat, så tar det alltids litt ekstra plass. For meg har frysetørket mat vært fantastisk. Jeg har ikke noen spesielle favoritter, men ender somregel opp med enkle gryteretter. De vet jeg smaker omtrent som om jeg skulle ha laget gryteretten i utgangspunktet. Da er det eneste jeg trenger å trylle frem varmt vann. Det gjør jeg enten ved hjelp av en termos, eller på overnattingsturer så blir det noe å varme vann med.