Fremgir

CampagnoloGirShimanoSramSykkelOppbygning

Sram X7 fremgir

Sram X7 fremgir

En del av sykkelens fremdriftssystem er tannhjulene foran og bak. Fremme er de ofte kalt klinger og bak heter det tannhjul eller kassett om man har flere tannhjul med forskjellig størrelse. På sykler med mer enn ei klinge trenger man en innretning som kan flytte kjedet fra den ene klingen til den andre. Fremgiret har en sidelengs bevegelse, men ingen fjærordning slik som bakgiret har. Derfor trenger man et bakgir i tillegg for å kunne holde kjedet stramt. Har man flere klinger med forskjellig diameter foran, må diameterforskjellen tas med i beregningen når man skal velge størrelse på bakgir.

Selve fremgiret er drevet av en wire fra en girhendel på styret. Det består av et parallelt ledd og en kjedefører. Kjedeføreren trekker kjedet oppover eller nedover.

I dag finnes det to store produsenter på terrengsykkelsiden. Sram og Shimano. På landeveissiden har man i tillegg campagnolo.