#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Fremgir

Av Christian Jensen10. oktober 2013

Campagnolo Gir Shimano Sram Sykkel Oppbygning

Sram X7 fremgir
Sram X7 fremgir
En del av sykkelens fremdriftssystem er tannhjulene foran og bak. Fremme er de ofte kalt klinger og bak heter det tannhjul eller kassett om man har flere tannhjul med forskjellig størrelse. På sykler med mer enn ei klinge trenger man en innretning som kan flytte kjedet fra den ene klingen til den andre. Fremgiret har en sidelengs bevegelse, men ingen fjærordning slik som bakgiret har. Derfor trenger man et bakgir i tillegg for å kunne holde kjedet stramt. Har man flere klinger med forskjellig diameter foran, må diameterforskjellen tas med i beregningen når man skal velge størrelse på bakgir.

Selve fremgiret er drevet av en wire fra en girhendel på styret. Det består av et parallelt ledd og en kjedefører. Kjedeføreren trekker kjedet oppover eller nedover.

I dag finnes det to store produsenter på terrengsykkelsiden. Sram og Shimano. På landeveissiden har man i tillegg campagnolo.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: