#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Bakgir

Av Christian Jensen3. oktober 2013

Bakgir Campagnolo Gir Kassett Shimano Sram Sykkel Trinsehjul Oppbygning

Sram X9 short cage
Sram X9 short cage

En del av sykkelens fremdriftssystem er tannhjulene foran og bak. Fremme er de ofte kalt klinger og bak heter det tannhjul eller kassett om man har flere tannhjul med forskjellig størrelse. Kassetten er et utenpåliggende gir og for å flytte kjedet opp og ned på kassetten trengs et bakgir. Bakgiret har en sidelengs bevegelse og i tillegg en fjærordning som strammer opp kjedet på grunn av endrede størrelser på tannhjulene.

Selve bakgiret er drevet av en wire fra en girhendel på styret. Det består av et parallelt ledd og en fjærbelastet vippearm. På vippearmen står det to små trinsehjul. Kjedet ligger rundt disse og sørger for at det er stramt hele tiden. Hvis sykkelen har bakdemping er bakgiret også nødvendig om man ikke har pivotpunkt i krankakslingen.

I dag finnes det to store produsenter på terrengsykkelsiden. Sram og Shimano. På landeveissiden har man i tillegg campagnolo.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: