Bakgir

BakgirCampagnoloGirKassettShimanoSramSykkelTrinsehjulOppbygning
Sram X9 short cage

Sram X9 short cage

En del av sykkelens fremdriftssystem er tannhjulene foran og bak. Fremme er de ofte kalt klinger og bak heter det tannhjul eller kassett om man har flere tannhjul med forskjellig størrelse. Kassetten er et utenpåliggende gir og for å flytte kjedet opp og ned på kassetten trengs et bakgir. Bakgiret har en sidelengs bevegelse og i tillegg en fjærordning som strammer opp kjedet på grunn av endrede størrelser på tannhjulene.

Selve bakgiret er drevet av en wire fra en girhendel på styret. Det består av et parallelt ledd og en fjærbelastet vippearm. På vippearmen står det to små trinsehjul. Kjedet ligger rundt disse og sørger for at det er stramt hele tiden. Hvis sykkelen har bakdemping er bakgiret også nødvendig om man ikke har pivotpunkt i krankakslingen.

I dag finnes det to store produsenter på terrengsykkelsiden. Sram og Shimano. På landeveissiden har man i tillegg campagnolo.