GoPro Hero 3

Black EditionGoProHeroKameraKamera og video
GoPro Chesty

GoPro Chesty

Jeg har den siste tiden hatt anledning til å prøve GoPro Hero 3 Black Edition. Siden jeg var i fjellet sammen med far og to hunder, benyttet jeg sjansen til å ta med meg kameraet. Jeg hadde på forhånd blitt advart om at batterikapasiteten på kameraet var dårlig, så jeg tok med meg to ekstra batterier. Dette innlegget omhandler kameraet og mine subjektive opplevelser så langt. Jeg har, i tillegg til det utstyret som følger med kameraet, en chesty (sele til å montere kameraet på brystet), en kamerastativadapter og to ekstra batterier.

Det første inntrykket mitt var at kameraet er solid og enkelt. Det medfølgende undervannshuset gjør at man er trygg på at kameraet vil tåle å bli utsatt for vær og vind når man er på tur. Kameraet er enkelt å sette opp. En liten skjerm på fremsiden gir den nødvendige informasjonen. Det at skjermen er plassert foran kan i første omgang virke litt rart, men det er ganske praktisk når man for eksempel har montert kameraet på brystet. Da svinger en det opp og får tilgang til skjermen.

Moduser


Den første turen valgte jeg å sette kameraet til å ta bilder en gang pr minutt. Skuffende nok holdt dette til 106 bilder, eller da 106 minutter (1 time og 46 min), før batteriet streiket. Jeg hadde tenkt at batteriet ville holde en dag når man satt intervallet såvidt langt. Den neste dagen valgte jeg å sette frekvensen på 10 sekunder mellom bildene og da var batteritiden fremdeles på rundt 100 minutter. Her mener jeg det er rom for dvalefunksjoner som sørger for at batteriet holder mye lengre ved lange intervaller.

I tillegg til såkalte timelapse, eller intervalfotografering, så kan kameraet ta enkeltbilder. Enkeltbildene er ikke noe mer fra eller til, annet enn at man bruker start/stopp-knappen til å ta et enkelt bilde. Dette kan være noe vanskelig når man ikke har skjerm å forholde seg til.

Kameraets store styre er video. Det er her det kommer til sin rett. Kameraet klarer 720p (hd-ready) i opp til 120 bilder pr sekund (bps). Vil man ha større oppløsning kan 1080p (full hd) filmes i 60 bps. Kameraet har også noen andre spennende moduser, men disse kan nok fort bli litt spesielle i bruk. I tabellen under ser du alle oppløsningene med raskeste bps listet. Det at kameraet kan skilte med 240 bps er jo i og for seg spennende, men at man faktisk kan få 2,7K med 30 bps er veldig bra. Kvaliteten blir ikke så værst da heller.

Oppløsning Piksel Maks bps
WVGA 848 x 480 (16:9) 240
720p 1280 x 720 (16:9) 120
960P 1280 x 960 (4:3) 100
1080p 1920 x 1080 (16:9) 60
1440p 1920 x 1440 (4:3) 48
2,7K Cin 2704 x 1440 (17:9) 24
2,7K 2704 x 1524 (16:9) 30
4K 3840 x 2160 (16:9) 15
4K Cin 4096 x 2160 (17:9) 12

Tilkoblinger


Man kan vel ikke skryte så veldig av tilkoblingene på et slikt kamera siden størrelsen ikke er allverdens. Likevel har GoPro klart å lure på plass det viktigste. På baksiden har kameraet en slott for ekstrautstyr som skjerm og store batterier. Batteriluken dekker selve batteriet. På den ene kortsiden er det ei lita luke. Denne dekker MicroSD slott, HDMI og USB. Luken er ikke festet til kameraet på noe vis. Så dette er veldig enkelt å miste. Ikke særlig bra. Og det er alt kameraet har av fysiske tilkoblinger. Det går an å koble til forskjellig utstyr til USB-porten. Blant annet mikrofoninngang og komposittkabel. Mikrofoninngangen kan være nyttig om man skal ha litt bedre kvalitet på lydopptaket.

I tillegg til de fysiske tilkoblingene, kommer kameraet med WiFi. Denne har to moduser; fjernkontroll og kamera-app. Fjernkontrollen som følger med har samme display som selve kameraet. Det er litt forsinkelse i koblingen, men det er ikke noe videre problem. Kameraet kan også kobles sammen med iPhone. En app tillater fjernkontroll av kameraet. Det er et søkervindu i denne appen, men det er en forferdelig forsinkelse. Det er for å finne en instilling av kameraet og definitivt ikke brukbar hvis du har behov for å flytte kameraet etter noe for å ta bilder.

Kvalitet


Byggekvaliteten på kameraet virker til å være bra. Det at det leveres med et undervannshus, gjør inntrykket enda bedre. Det følger også med et lite utvalg av festebranketter. De som følger med har dobbelsidig tape slik at man kan feste dem på overflater. Jeg savner en festebrankett med borrelås for hjelm, eller lignende, i pakken. GoPro har et ekstrafesteutstyr som heter Chesty. Dette har blitt veldig populært blant syklister da det får et litt lavere filmpunkt enn hjelmen. I tillegg får man med styret og armene på syklisten og det blir dermed mer fartsfølelse i filmen. Ellers er det ikke med annet enn et utvalg USB-ledninger og ei alternativ bakplate om man vil ofte vanntettheten mot bedre lyd.

Foreløpig har jeg ikke fått testet kameraet så veldig mye, men jeg skal få filmet og tatt litt bilder i tiden fremover.