#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Bremsehendler

Av Christian Jensen8. august 2013

Bremsehendel Felgbrems Sykkel Trommelbrems Oppbygning

Avid X0 Trail Bremsehendel
Avid X0 Trail Bremsehendel

Moderne sykler er utstyrt med bremser. Det finnes noen som sverger til såkalte fixies, altså en sykkel som ikke har frikrans. Her er det direkte kobling mellom bakhjul og pedaler. Tråkker du raskere går sykkelen opp i fart, holder du igjen så vil sykkelen etter hvert bremse ned.

Men tilbake til bremsene. Det finnes forskjellige typer bremser, men felles for dem alle er at man trenger et betjeningsorgan. Skivebrems, trommelbrems og felgbrems har da en bremsehendel. Skivebremsen kan ha oljeoverføring, men bremsehendelen har samme funksjon. Hydrauliske skivebremser fungerer som bilen din. Bremsehendelen er koblet til en hovedsylinder. Når du klemmer inn bremsehendelen flytter du olje ut i slangen som igjen fyller kaliperen og presser et stempel ut mot skivene.

Det andre alternativet er wireoverføring fra bremsehendelen. Her fyller en ikke et rør med olje, men man trekker wireren opp mot bremsehendelen. Denne bevegelsen forplanter seg igjennom wirehylsa til innretningen som bremser. Dette er da en mekanisk kaliper, ei trommelbremse eller ei felgbremse.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: