#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Felgbrems

Av Christian Jensen5. juni 2013

Cantilever Felgbrems Sykkel V-brems Oppbygning

De gamle v-bremsene
De gamle v-bremsene

Etter overgangen til skivebremser, så har mange parkert felgbremsene helt. Likevel er det absolutt liv i dem.

På terrengsiden er det V-bremsen som henger igjen. Denne har to innfestinger. En på hver side som blir pivotpunktet. Det som skiller denne bremsen fra andre bremser er at den ene bremsearmen har holder for wirehylse og den andre har feste for wire.

Forgjengeren til V-bremsen heter Cantilever-bremse. Denne er veldig lik, men isteden for å feste wirehylse til den ene bremsearmen går det en liten wirebit mellom de to armene. En liten gaffel festes rundt den lille wirebiten og wiren fra bremsehendelen festes til denne gaffelen.

På landeveisykkelen finnes det en annen type felgbrems. Disse bremsene har et pivotpunkt og dette står over hjulet. Noen av de mer avanserte bremsene har faktisk tre pivotpunkt, men innfestingen er fremdeles over hjulet. Bremsearmene krysses i pivotpunktet og den ene bremsearmen forlenges for å holde wirehylsa.

Felgbremsen har god bremsekraft, men den sliter felger. I tillegg blir effekten raskt begrenset når det blir vått miljø fordi felgen er nære vei eller terreng.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: