#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Krankaksel

Av Christian Jensen2. mai 2013

Gir Krankaksel Kranklager Krankstjerne Lager Sykkel Oppbygning

Krankaksel
Krankaksel

Krankaksel går igjennom kranklageret og sørger for å ha noe å feste pedalarmene i. I enkelte tilfeller kommer den ene pedalarmen presstilpasset på akslingen. Til kranken monteres en eller to av pedalarmene og på den ene siden er det festepunkter til krankstjernen (eng: Spider). Det er denne igjen som fester klingene.

En presstilpassing vil si at det er omtrent umulig å få demontert den ene armen siden akselen er presset oppi et tilpasset hull i den ene pedalarmen. I noen tilfeller er også akselen kjølt ned og armen varmet slik at akselen har krympet litt og armen har utvidet seg. Dermed blir tilpassingen enda kraftigere.

Dyrere akslinger er somregel hule og store av dimensjon. Jo større dimensjon på akselen jo større anleggsflate på lagrene som skal holde akslingen. Dermed blir det mer slitesterkt. Kranklageret holder somregel drevsiden av akslingen (den siden som klingene står på) både i alle tre akseretninger, mens lageret på motsatt side kun holder i plan med tversnitt av akselen. Dermed kan akslingen vandre fritt i linje med akslingen og dette gjør at en del av de uønskede akseparallelle kreftene ikke taes opp i lagerene men forplanter seg i akslingen. Dette forlenger levetiden på utstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

2 kommentarer til «Krankaksel»

    1. Hvis du sjekker inngrepet mellom pedalarm og aksling og ikke finner noen skruer er det nok presstilpasset. De aller fleste velger denne løsningen på drevsiden. Er det ikke presstilpasset finner du en senterbolt og/eller klemmebolter på siden.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: