Kaliper

CyclocrossHydrauliskKaliperMekaniskSykkelOppbygning
Avid X0 Trail Kaliper

Avid X0 Trail Kaliper

Når V-bremsene fikk sin arvtaker i skivebremsene, kom kaliperen. En kaliper er et hus med to eller fire stempel i. Disse går mot hverandre parvis og klemmer bremseklosser mot bremseskiven i midten. Hvert enkelt stempel har en oljekanal som går til et lite samlereservoar. Inn hit kommer oljeledningen fra hovedsylinderen i bremsehendelen. I hovedsylinderen på en bil har man flere kammer som driver to bremsekretser. På en sykkel har en to helt adskilte systemer som driver hver sin kaliper. En foran og en bak.

En kaliper kan også være mekanisk. Da er det en wire som overfører kraft fra styret og ned til selve kaliperen. En mekanisk innretning vris rundt og tvinger bremseklossene mot skiven. Det er mye diskutert hvor vidt denne typen bremser er noe tess. Shimano skryter av at disse bremsesystemene har bedre bremsekraft enn v-brems, er lettere enn hydrauliske bremser og har samme fordelene som skivebremsene at man får selve bremseoverflaten lenger bort fra bakken. Våte veier og større utfordringer som skogsstier med gjørme og søle kan sette en stopper for en cyclocross sykkel.