Når GPS-en svikter

GPSKartKompassSykkelturTurNavigasjon
Kart og kompass

Kart og kompass

På styret eller på armen har du en liten GPS. I sekken har du mobiltelefon med kart. De perfekte turkompisene i følge de siste mediene som omhandler digitale dingser, men hva om teknologien svikter deg? Vet du hva du gjør da? På lengre turer; har du med deg kart og kompass? Eller stoler du 100% på batteritid og IP67-vann og støvbeskyttelse? Hvis svaret er ja, bør du absolutt lese videre!

Den siste uka har sykkelhjulet hatt en spørreundersøkelse. Det kom inn i overkant av 100 svar, så det er kanskje ikke dekkende for landet. Likevel er det interessante data. Spørringen hadde tre seksjoner. Kart, Kompass og GPS. Ut fra de svarene som har kommet, virker det som folk flest har teoretisk grunnlag på plass når det gjelder kart og kompass. Det er kanskje heller ikke så veldig overraskende at nærmere 85% eier eller har tilgang til en GPS.

62% har med seg backup til den digitale redskapen. Enten i form av kart og kompass eller en nødlader. 25% oppgir at de har med seg GPS på tur som eneste navigeringsløsning. Det er verdt å merke seg at spørreundersøkelsen ikke konkretiserer hvor vidt det er snakk om lange eller korte turer, eller om det er kjent eller ukjent terreng.

Hvis du er blant de 25% som ikke har med deg noe annet enn GPS på tur, hva gjør du da om du står midt oppå snaufjellet og GPS’en streiker? Satser du på at klarer å finne veien hjem igjen eller har du andre løsninger? Jeg tar ikke med meg kart og kompass på de lokale turene her i nabolaget. Heller ikke på de rutene jeg kjenner i fjellet rundt der jeg bor. Når jeg tar sykkelen fatt på lengre turer, så stapper jeg alltid et kart og et kompass i sekken. Det er en billig sikring mot defekte digitale dingser.

Et passende kompass og et kart over området du ferdes i koster deg ikke mer enn 400 kroner, og det er mye glede i et manuelt kart. Det å bruke litt tid til å finne ut hvor man er er også ganske artig. Triangulering av posisjon og peiling av retning, kan være gøy så lenge været er godt. Når du en eller annen gang har virkelig behov for det, er det en nødvendighet.

Så det å ta meg seg kart og kompass er virkelig å anbefale. I tiden fremover kommer det en serie med innlegg som beskriver navigasjon og gode tips til hvordan man skal navigere.