Garmin Fenix

Ant+FenixGarminGPSPulsklokkeNavigasjon

Oppdatering


28.04.2013: Garmin har sluppet version 3.2. Etter en lengre periode med betaversjonene fra 3.10 og opp til 3.16, har Garmin sluppet 3.2. Det er for det meste feilretting og Garmin har også laget en nedoverbakke/rundløype funksjonalitet i klokken. Klokken vil da pause i oppoverbakker og starte i nedoverbakker. Typisk vil være alpinanlegg på ski og muligens også med sykkel. Klokka vil sette opp runder automatisk om du ber den om dette. Foreløpig ser ikke jeg funksjonaliteten med dette, men de som bruker klokka til vinter-nedover-sport og nedover-sykling vil muligens se gleden i det.

19.01.2013: Garmin har sluppet versjon 3.1. Denne oppdateringen retter en del kalkuleringsfeil, samt at den tilgjengeliggjør varsling på hastigheter og søk i navigering til nærmeste punkter. Disse egenskapene er greie å ha, men betyr lite for gjennomgangen jeg har gjort tidligere.

12.12.2012: Garmin slapp, for en liten stund siden, 3.0. Denne oppdateringen har ikke så mange nye funksjoner som man kanskje skulle forvente, men den retter enkelte småting. Den beste nyheten er nok at høydemåleren kan autokalibrere seg kontinuerlig. Dette gjør at variasjoner i været blir fanget opp av klokken.

06.11.2012: Garmin har nå sluppet oppdatering 2.90. Denne har virkelig fått fart på klokken. I tillegg støtter klokken nå foot pod og innendørstrening! Kommentarer i lilla skrift nedover.

21.10.2012: Garmin har sluppet oppdatering 2.80. Denne har en rekke forbedringer på klokkens software og et par feilrettelser. Ingen av de tingene jeg har kommentert tidligere har blitt rettet på, men klokken har generelt sett blitt raskere.

06.10.2012: Garmin har da kommet med enda en oppdatering. Denne gang firmware 2.70. Her er det en rekke forbedringer og noen nyheter. Kort oppsummert har de utbedret en del kalkuleringer og lagt til egenskaper som hjertefrekvens i prosenter av maks. Det beste med oppdateringen er at de nå lagrer aktivitetstype i FIT-filen. Dette gjør at filen blir gjenkjent som aktivitet når den har kommet til Garmin Connect. Endringene er denne gang kommentert med grønn skrift nedover.

24.09.2012: Garmin har kommet med firmware 2.60. Her er det en rekke forbedringer som gjør at jeg har oppdatert dette innlegget med ny informasjon. Kort fortalt har utfordringene med pedalfrekvens, høydemåling og distanse fått seg en oppdatering. Endringene har jeg kommentert med blå skrift nedover.


Introduksjon


Pakke i posten

Pakke i posten

Garmin har i mange år laget navigasjonsutstyr og treningsutstyr. I lang tid har det eksistert treningsklokker som håndterer ekstrautstyr som pulsbånd, kadenssensor og skritteller. For turgåere har Garmin hatt et utvalg håndholdte enheter. Fenix er den første enheten som kombinerer disse to verdenene. Til daglig har jeg brukt en Garmin Edge 305 på sykkelen og en Forerunner 60 på hånda. I marka har jeg ikke hatt noen dedikert kartenhet, men støttet meg på kartverk til telefonen. Planen med Fenix er at jeg skal erstatte både Forerunner og Edge, samt at jeg skal utvide bruken av GPS på vanlige gåturer. Fordelene med Fenix er at den er kompakt og blant annet har barometer til høydemåling og værmåling. Høydemåling basert på barometer er mye mer nøyaktig enn om man skulle målt høyde med GPS. Firmware 3.0: Garmin har nå oppdatert høydemåleren slik at den har muligheten til  autokalibrering underveis med GPS.

Det er verdt og merke seg at dette innlegget ikke er sponset av Garmin og at jeg har kjøpt produktet for egne penger. Klokken kommer til å bli testet mest under turgåing av forskjellige slag (Noe jeg driver en del med) og terrengsykling (Det jeg driver mest med). I tillegg skal jeg bruke enheten som vanlig klokke. Dette er da min subjektive mening og sammenligningsgrunnlaget jeg har er da en del eldre Garminutstyr. Jeg eier selv en Edge 305 sykkelkomputer og en Forerunner 60 pulsklokke. Denne er uten GPS, men jeg har brukt den som daglig klokke (helt til reima røyk) og klokke for innendørstrening. I tillegg har jeg prøvd en Edge 500 og en Edge 800 i en kortere periode.

Klokken er kjøpt hos http://www.seatronic.no/ som driver mest med båtutstyr, men de forhandler også Garminprodukter.

Innpakkning

Innpakkning


Utpakking


Oppi pakken ligger det en lader, en USB-adapter og en del bruksanvisninger i tillegg til selve klokken. Laderen er en adapter som produserer USB-strømtilførsel. Stikkontakten er også utbyttbar slik at den kan brukes både i europeiske og i engelske kontakter. USB-ledningen har en docking i den delen som skal på klokken. Klokken har fire kontaktpunkter som dockingen lander på. Selve kontakten virker solid og grei. Jeg skulle likevel ønske at tilkoblingen var gjort på en slik måte at jeg kunne koblet til klokka uten å ta den av meg.

Klokken kommer også i en litt anderledes innpakning enn det jeg har vært vant med fra Garmin. Jeg synes den var stilig, men den var vrien å få opp. Når det først bruker så mye tid på å ordne bra design, burde de tenke litt funksjonibelt design i tillegg.

Klokke

Klokke


Selve klokken


Klokken i seg selv virker stor og solid. Har du ei lita hand, vil nok klokka være for stor for deg. Selv om klokken er stor så sitter den fint på armen. Jeg liker spesielt godt at selve reima er utbyttbar. Jeg har en FR60 fra før av og denne har begynt å bli veldig stygg. Selve klokkehuset virker til å være i et eller annet metall. Garmin skryter også av at glasset skal være skikkelig motstandsdyktig mot skader og riper. På venstre side av klokken finner du tre knapper; “Tilbake”, “Velg” og “Lys”. På høyre siden finner du to knapper; “Opp” og “Ned”. I tillegg til å akseptere trykk, aksepterer knappene også trykk og hold. Firmware 2.90: Nå kan du også definere en rekke funksjoner på venstre side av klokken. Jeg synes ikke dette var nødvendig, men muligheten gjør at klokken kan tilpasses enda mer. Veldig bra!

Turdisplay

Turdisplay


Oppsett


Når du skrur på klokken for første gang, blir du møtt med et spørsmål om språk og om du vil sette tiden automatisk ut fra satellitter. Dessverre er det ingen advarsel om at førstegangs søk etter satellitter bør foregå utendørs. Jeg prøvde meg innendørs og måtte gi opp ganske fort. Når du har gått igjennom denne prosessen vises klokka på skjermen. Det er ikke noe stort mer enn dette. Pilvalg opp og ned avslører en del statuser som klokken har. Dette er typisk temperatur, barometer osv. Det er verdt å merke seg at klokken ikke har GPS påskrudd som standard. Når man velger å starte navigasjon eller sporing blir en spurt om å starte opp GPS. Jeg synes dette virker veldig greit da jeg planlegger og bruke klokken som vanlig klokke.

Det neste som er virkelig artig er at klokken har et stort antall med profiler man kan legge til og endre navn på. Profilen lagrer endringer på stort sett hele klokken. Man kan for eksempel lage seg en profil for sykling der man parer pulsbeltet, temperatursensor og kadenssensor. Så kan man lage en profil som er for gåturer der kun temperatursensoren er paret. De ulike datafeltene lar seg justere og sette i riktig rekkefølge.

Kompass

Kompass

Det er to ting jeg savner. At klokken har ei innebygget liste mot Garmin Connect, slik at man kan definere at profil “sykling” faktisk har standard type “terrengsykling” på Garmin Connect (Dette har nå blitt utbedret i firmware 2.70. Nå kan man velge mellom tre modi; Andre, Sykling og Løping. Jeg håper det kommer flere moduser, men det er en god start). Firmware 2.90: Nå har Garmin lagt til en funksjon som gjør det mulig for innendørstrening. Jeg har opprettet en egen profil for dette og deaktivert GPS på denne profilen. Det er kjempebra!

I tillegg til de vanlige sidene der man kan velge hvilken parameter man skal vise og hvor mange av dem som skal vises (alt fra en til tre), har Garmin spandert på et par grafiske visninger. Pedalfrekvens, Puls, Kart, Kompass, Temperatur, Barometer, Høydemåler og 1 til 3 felter kan velges. Siden displayet er ganske lite, er det begrenset med informasjon man får på den. Likevel synes jeg Garmin gjør en bra jobb i å rense unna unødvendig informasjon på skjermen. Det kommer nok til å ta tid for å finne alle funksjonene og få de i riktig rekkefølge for en hver aktivitet, men det er god oversikt over funksjonene.

Tilleggsutstyr


Garmin har i lang tid benyttet Ant+ som komunikasjonsprotokoll mellom sensorer og hovedenhet. Fenix er derfor kompatibel med en rekke utstyr selv om den ikke blir levert med noe av det. Det finnes også mye tredjepartsutstyr som kan brukes. Hvis man for eksempel ikke er fornøyd med hastighetssensoren til Garmin kan man velge å kjøpe en fra en annen leverandør. I tillegg er den utstyr med Blåtann av typen 4 LE. LE står for Low Energy og er ment som en kommunikasjonsprotokoll mellom for eksempel hovedenhet og pulsbånd. Dette på samme måte som Ant+. Garmin har likevel ikke gått over på Bluetooth for fullt. I første omgang virker det som om Garmin planlegger å bruke Bluetooth til å kommunisere med telefoner og datamaskiner med.

Pulsbelte


Pulsbeltet er nok det ekstrautstyret jeg bruker mest til enhetene mine i dag. Jeg har en Ant+ Key til iPhone fra Garmin. Denne gjør det mulig å få alle sensorene inn på Garmins telefon-app. Selv små turer rundt om pleier jeg å logge puls. Ikke fordi jeg absolutt skal ut og trene og gå fort, men fordi jeg nok er litt utstyrsfreak. Jeg har prøvd mange forskjellige pulsbelter, men faller tilbake på Garmins gamle brede ikke-luksusutgave. På lengre turer, sykkelturer og innendørstrening er pulsbeltet en selvfølge.

Fotpod

Fotpod


Fotsensor/Skritteller


Sammen med pulsbeltet har jeg pleid å ha med meg fotsensor eller skritteller på tur. Denne kobler også greit opp mot Garmins app. Har du ikke GPS innebygd i enheten din (For eksempel min FR60) så får du logget antall skritt, hastighet og distanse med fotsensoren. Sammen med en enhet som har GPS vil den kun måle antall skritt. Sammen med GPS-informasjon og klokke-informasjon får du også frem skritt pr minutt og skritt pr kilometer.

Firmware 2.90: Garmin har nå tatt til vettet og lagt til støtte for Fotsensoren. Jeg har en eldre fotsensor som enkelt paret seg opp med klokken. Kommer tilbake med flere detaljer og tester her etter hvert.

Omdreining/Hastighetsmåler


Omdreining og hastighetsmåler ikke nødvendigvis et Må-ha, men sammen med GPS-informasjon får du blant annet omdreininger på pedalene dine samt raskere respons på akselerasjon i forhold til om du bare hadde GPS. På grunn av sykkelen mins utforming har jeg ikke hastighetssensoren i bruk . Dette fordi plasseringen av magnetene fungerer særlig bra. Jeg har en fulldempet sykkel og demperen ligger mellom krank og bakhjul.

Tempe

Tempe


Temperatursensor


Temperatursensoren er en ny sak for meg. Selve designet er ikke særlig revolusjonerende. Det er misstenkelig likt fotpoden, men hvorfor forandre noe som virker. Fenix kommer med innebygget temperaturmåler, men ekstrasensoren lar seg plassere bort i fra kroppen og muligens i et område som får mer skygge. Dermed er den mer nøyaktig enn ei klokke som til tider gjemmer seg inni jakken din. Jeg har fått tid til å prøve sensoren litt og sammenlignet den med klokka. Det som er med klokka er at den påvirkes av at kroppen din er varm. Det står faktisk i bruksanvisningen til klokka at en bør ta den av seg og holde den bort fra hånda i ca 30 minutter før man får riktig temperatur. Dette er jo selvfølgelig en smule uholdbart. Jeg monterte Tempe på sekken sist jeg var på tur. Resultatet er fin og jevn avlesning. Jeg synes faktisk at Garmin burde levert denne som standardutstyr og heller latt være å integrert temperatursensor i klokka.

Sykkelskjerm nr 1

Sykkelskjerm nr 1


Sykling


Min trofaste Edge 305 ble brukt for litt sammenligning her. Hva har egentlig skjedd på markedet siden Edge 305 kom og frem til nå. Det første jeg gjorde var å klargjøre parring av enhetene på forhånd. Både Edge og Fenix ble parret med pulsbånd og omdreining- og hastighetsmåler. Fenix har i tillegg en temperatursensor jeg parret den med. En av fordelene med Fenix er oppstartstiden. Det tok ikke mange sekundene å få satelitter og sterkt signal. Edge derimot brukte lang tid. Selv om begge to har barometerassistert høydemåler, var Fenix mye raskere til å finne korrekt høyde enn Edge var.

Underveis oppdaget jeg at Fenix hadde låst seg på 58 o/min på pedalene. Dette viser seg å være en feil som oppstår i ny og ne uten at jeg kan forklare hvorfor. Jeg har sendt en feilmelding til Garmin på saken og håper de klarer å rette opp dette fort.

Firmware 2.60 har kommet med en oppdatering her. Jeg har så vidt prøvd klokken og sensoren en liten runde og det ser ut til å være rettet på.

Det å ha informasjonen på handa har fungert ganske bra. Jeg er ikke den som driver konkurransesykling, men heller tursykling. Jeg har behov for informasjon om tid, avstand og gjerne høydemeter. Derfor har jeg tilpasset skjermene på klokken etter det. Det er nok litt mer tilpassing som må til, men foreløpig har jeg følgende oversiktsbilder.

Skjerbilde Topp Midt Bunn
Side 1 Avstand Tid Stigning
Side 2 Temperatur Høyde Barometer
Side 3 Pedalfrekvens Hastighet Puls
Side 4  Kart (grafisk)
Side 5  Kompass (grafisk)
Side 6  Klokke

Jeg trodde først at det å ha bare tre datafelter kunne bli en utfordring, men det gir faktisk raskere oversikt nå enn det gjorde før når jeg syklet med flere datafelter på samme skjermbilde. Edge 305 har muligheten til 8 datafelter. Den har ikke barometervisning og temperatur, så der har jeg brukt de resisterende 7 datafeltene på side 1 til 3 i tabellen over på samme skjermbilde.

Turgåing


Jeg går mye tur. Til nå har jeg hatt med meg iPhone med Garmin Fit-app. Høydemåleren på iPhone er horribel så Fenix har definitivt et fortrinn her. I tillegg så har man ikke telefonen lett tilgjengelig i ei lomme, men gjerne pakket litt bort for å skjerme den for vær og vind. Er man ute og går i terrenget vil man gjerne ha glidelås på lommen i tillegg slik at telefonen ikke faller ut. Dermed er det mange små detaljer som gjør det vanskelig å holde øye med informasjonen når man er ute og går tur.

Fenix har muligheten til etablering av forskjellige profiler. Jeg har laget en profil for sykling som jeg er ganske fornøyd med, men turgåing har jeg ikke kommet så langt med enda. Jeg liker å se avstand og tid når jeg er ute og går. Høydemeter er også en grei ting å ha med seg, men Fenix har i tillegg egne sider som viser kun høydeprofil grafisk. Jeg har prøvd meg litt frem her, men har som sagt ikke helt funnet de rette datafeltene enda. Foreløpig har jeg følgende datafelter:

Skjerbilde Topp Midt Bunn
Side 1 Avstand Tid Stigning
Side 2 Temperatur Solnedgang Barometer
Side 3 Kart (grafisk)
Side 4 Kompass (grafisk)
Side 5 Barometer (grafisk)
Side 6 Temperatur (grafisk)
Side 5 Klokke

Selve loggingen er veldig bra, men jeg savner en ting. Fotsensoren fungerer ikke på Fenix (firmware 2.40).

Andre aktiviteter


Jeg ser absolutt muligheter for klokken. Profiloppsettet gjør den bra egnet til alle former for uteaktiviteter. Jeg planlegger å bruke den til Løping og ski. For løping har den typisk måling for puls og ellers som med andre bevegelige aktiviteter så måler den posisjon og høyde. For Skiturer så har den en muligheten for Tempe-sensoren. Dette gjør at man kan få et hint om temperatur og eventuell fornuftig smøring på skiene.

Når det gjelder innendørsaktiviteter så mangler den muligheten til å skru av GPSen og samtidig logge fornuftige data. Innendørs er du begrenset til utstyr som pulsbelte og omdreining- og hastighetsmåler til sykkel. Det sies at klokken er vanntett ned til 50 meter. Dermed kan den nok brukes til å svømme med, men det har lite for seg da den ikke kan stort annet enn å logge hvor du er henn utendørs. Ant+ fungerer ikke særlig bra i vann og klokken har ingen svømmefunksjoner. Dermed får du kun logget tid innendørs.

Navigering


På navigasjonssiden finner man flere finesser. I tillegg til å være ei GPS-klokke, er Fenix utstyrt med kompass. Det kan man først og fremst bruke til å sjekke retning, men i tillegg har Garmin laget en pek-og-gå-funksjon. Hvis man for eksempel står på en parkeringsplass og sikter på en fjelltopp man vil opp på med klokken, så sørger klokken for at du holder stø kurs mot toppen. På kartet kan du også se om du forskyver deg parallelt med kompassretningen. Når du så har funnet veien opp og står på toppen og ser ned så har klokken enda en viktig funksjon. Hvis det var mange bratte skråninger og farlige områder på veien opp, har klokka en egen tilbakesporingsfunksjon. Den reverserer ganske enkelt turen du tok opp og holder deg på riktig kurs på vei ned igjen. Jeg har ikke prøvd disse funksjonene spesielt mye, men de virker til å være bra.

Turplanlegging


Planlegging av turen kan gjøres på selve klokka, men det blir fort tungvindt. Garmin har et nedlastbart program både for Windows og OSX-brukere. Programmet heter Basecamp. Du får kjøpt kartverk til Basecamp, men entusiaster har også laget gratiskart og disse fungerer utmerket. Jeg bruker frikart.no sin løsning. Her kan du lage navigasjonspunkter og spor. Så kan disse lastes opp på klokken og man kan sette ut i fjellet og navigere etter den planlagte ruten.

Konklusjon


Jeg kjøpte klokken med tanke på at jeg driver mye med fjellturer både med og uten sykkel. Riktig nok har klokken sine barndomsfeil, men Garmin har rukket å komme med 2 oppdateringer allerede. Forhåpentligvis kommer det nye endringer slik at de feilene jeg har nevnt over blir fikset. Som turklokke fungerer den utmerket. Den har de navigasjonsfunksjonene den trenger, i tillegg til mange kjekt-og-ha-funksjoner som solnedgang/oppgang. Jeg har ikke fått prøvd alle funksjonene enda, men planlegger å komme med flere detaljer når jeg har fått prøvd klokken en periode. Det at klokken har begrenset skjerm gjør den nok mindre attraktiv for noen. For konkurransepersoner tror jeg nok klokken er litt i tyngste laget i tillegg til at andre Garminenheter er mer spisset mot sport (Edge og Forerunner). Navigeringsfunksjonene gjør klokken til en flott turklokke. Det kommer til å bli mange fine turer med denne i tiden fremover.

Etter firmware 2.60 har klokken blitt enda bedre. Dette er den tredje oppdateringen etter at klokken kom i hus. Feilene som har blitt rettet er feil jeg har sendt inn feilmeldinger på. Jeg er veldig fornøyd så langt.

Firmware 2.70 har gjort klokken en del raskere. Dette er merkbart i oppstart av klokken, lagring av spor og generell navigering på klokken. Det er rettet en del småfeil og dette hjelper stort. Jeg blir bare mer og mer fornøyd med funksjonaliteten til klokken.

Firmware 2.90 har i mine øyne satt en skikkelig milepæl i utviklingen av klokken. Med rom for innendørstrening og fotsensor er det få detaljer som mangler på å gjøre klokken til den mest allsidige Garminenheten på markedet.