#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Sram X9 kort bakgir

Av Christian Jensen12. august 2012

1x10 Bakgir Genius Gir Long cage Scott Short cage Sram Stisykkel Sykkel Terrengsykkel X9 Deler

Sram X9 short cage
Sram X9 short cage

Sram er en av to store produsenter når det gjelder gir til terrengsykkel. Den siste tiden har det blitt mer og mer vanlig med forskjellige girutvekslinger og alternativer. I all hovedsak så deles bakgiret inn i tre grupper. Kort, medium og lang utgave (Short/Medium/Long Cage). Dette er da for å imøtekomme de tre variantene av gir som har blitt vanlig på terrengsykkelmarkedet. Hennholdsvis 1×10, 2×10 og 3×10. Den siste tiden har jeg konvertert sykkelen til 1×10. Derfor har jeg også tatt i bruk en kort utgave av Sram sin X9. Nedre arm er bare 55mm lang (kontra 99mm på en long cage).

Jeg var litt spent på hvordan dette ville utarte seg på en fulldemper da den er kompatibel med maks 25 tenners sprang, men etter å ha satt den opp så virker det utmerket. Demperen bak justerer ikke stort på lengden mellom fremre og bakre tannhjul. I tillegg er den lille armen mer egnet for mindre gir. Dermed trekker den seg mer sammen bare et par gir fra letteste enn det den lange utgaven gjør. Det fører til at giret er mer kompakt når man skal sette utfor en skrent eller ei steinrøys. Fjæra i selve giret virker også hardere. Kjedet slår mindre enn med det lange giret. Dette er også en stor fordel.

Christian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar