Sram X9 kort bakgir

1x10BakgirGeniusGirLong cageScottShort cageSramStisykkelSykkelTerrengsykkelX9Deler
Sram X9 short cage

Sram X9 short cage

Sram er en av to store produsenter når det gjelder gir til terrengsykkel. Den siste tiden har det blitt mer og mer vanlig med forskjellige girutvekslinger og alternativer. I all hovedsak så deles bakgiret inn i tre grupper. Kort, medium og lang utgave (Short/Medium/Long Cage). Dette er da for å imøtekomme de tre variantene av gir som har blitt vanlig på terrengsykkelmarkedet. Hennholdsvis 1×10, 2×10 og 3×10. Den siste tiden har jeg konvertert sykkelen til 1×10. Derfor har jeg også tatt i bruk en kort utgave av Sram sin X9. Nedre arm er bare 55mm lang (kontra 99mm på en long cage).

Jeg var litt spent på hvordan dette ville utarte seg på en fulldemper da den er kompatibel med maks 25 tenners sprang, men etter å ha satt den opp så virker det utmerket. Demperen bak justerer ikke stort på lengden mellom fremre og bakre tannhjul. I tillegg er den lille armen mer egnet for mindre gir. Dermed trekker den seg mer sammen bare et par gir fra letteste enn det den lange utgaven gjør. Det fører til at giret er mer kompakt når man skal sette utfor en skrent eller ei steinrøys. Fjæra i selve giret virker også hardere. Kjedet slår mindre enn med det lange giret. Dette er også en stor fordel.