Nye skofester

CleatsPedalSykkelskoService og vedlikehold

Gammelt skofeste

Gammelt skofeste

En av de beste investeringene jeg har gjort er sykkelskoene mine. Her om dagen var det noe som ikke var helt bra. Det var akkurat som om skoen satt dårlig på pedalen. Den klikket riktig inn, men var løs i festet. Først trodde jeg det var noe mer alvorlig som et dårlig pedallager eller en krank som ikke var bra. Det hele viste seg å være et mye mindre alvorlig problem.

Mellom skoen og pedalen er det en slitasjedel. På engelsk blir den kalt Cleat. Skofeste blir den ofte kalt på norsk. Dette er en slitasjedel i mykere metall enn pedalen. I terrengsykkel-sammenheng slites den fort. Jeg trår mye ned på steinete underlag. Bader skoen i gjørme, sand og vann. I tillegg løses den ut og festes inn flere ganger i løpet av en tur.

Det er kanskje ikke så lett å se på festet at det begynner å bli slitt, men kantene blir rundere og utspringet foran blir smalere. Alt i alt blir det mer rom rundt festet. På selve pedalen er det en eller to stilleskruer. Disse regulerer spennet i fjæra som holder festet. Man kan regulere etter litt for å kompensere løsheten i pedalen, men ikke sideveis slingring.

Nytt skofeste

Nytt skofeste

Når du bytter skofester må du huske på å regulere fjærene ut igjen. Glemmer du det, havner du mest sannsynlig i den første buksen du stopper ved. Husk å regulere begge sidene av pedalen om du har en type som har innfesting på begge sider.

Så var det bare å slenge seg ut på nærmeste skogssti igjen.