Adapter til besvær

ISCGKranklagerTeknisk
Egen adapterplate

Egen adapterplate

Den siste tiden har jeg konvertert sykkelen til 1×10. Dessverre har jeg ikke vært helt heldig med adapterplata for krankhuset. De blir levert som 2,5mm spacere i aluminium med ekstra ører for ISCG monteringshull. Og her var litt av utfordringen min. Hadde kranken min vært 73mm slik det står i kravspecen hadde dette gått bra. Den er 74,5mm. Litt søking på nett avslørte at dette var vanlig for karbonrammer. De lar seg sjelden planslipe, men moderne kranker er laget slik at dette ikke er noe problem. Det som derimot er et problem er at tannhjulet foran kommer for langt inn i forhold til krankhuset. Og dermed står kjedebeskytteren for langt ut.

Så hva gjør vi da? Adapterplaten er 2,5mm tjukk. Jeg måtte ha noe på 1,0mm. Etter litt søk på nettet fant jeg ut at dette var umulig å oppdrive som standard. Fikk tak i noe rustfritt stål (6Mo). Hardt som et uvær. Ødela tre bor på det (Biltema-søppel) og fikk anledning til å kjøpe et skikkelig et. Etter en del bearbeiding ble en adapter ferdig. Brukte vanlige rustfrie M6 låsemutre på baksiden da materialet var for tynt til å gjenges opp.

1x10-oppsett

1×10-oppsett

Noen vil kanskje reagere på at 1,0mm plate er for tynt. Det holder nok ikke til mishandling, men det gjør ikke 2,5mm aluminium heller. Stålet er faktisk sterkere enn aluminiumen også, så resultatet er relativt likt.

Tilslutt fikk jeg lurt kjedeføreren på. Nå ser det virkelig ut som en 1×10. Vurderer forøvrig å starte produksjon av adapteren jeg har laget. Om noen er interessert så gi lyd. Må eventuelt gå til anskaffelse av litt bedre verktøy.