Mot ny sesong (del 1)

SykkelTurTips & Triks

Skogssti

Skogssti

Vi skriver snart mars og en ny sesong kommer rullende, men hva bør man gjøre før man kaster seg på sykkelen for første gang i år. En del av dere rister nå sikkert på hodet, benektende, med et lite smil. Dere har selvfølgelig syklet hele vinteren. Har dere syklet hele vinteren, så har dere muligens to sykler.

Men hva er det egentlig man bør gjøre før sesongen gjør sitt inntog?

Sykkelen bør du ha klargjort. Ja, egentlig burde du ha ordnet den før du satt den bort. Hvis ikke blir vårstellet hardt. Jeg pleier å gi sykkelen en grundig vask, selv om jeg vasket den før jeg satte den bort. Etter at den har fått tørket litt smører jeg opp kjede og girwire. Hvis girene glir dårlig, bytter jeg ut wirene. Dette er slitedeler. Jeg velger somregel Shimano XTR wiresett. Disse koster ikke mer enn ca 250 kr for et komplett sett.

Kjedet bytter jeg somregel en gang i året. Ved hjelp av en kjedekutter fjerner jeg kjedet. Jeg bruker somregel shimano SLX eller XT. For 10-girssystem kommer jeg nok til å velge Sram siden hele sykkelen har Sram-utstyr.

Girene justerer jeg opp ved legge giret i fjerde gir bak. Justerer giret slik at det går glatt opp og ned to gir. Deretter sjekker jeg topp- og bunn-begrensninger. Frontgiret sjekker jeg for Skrubbing ved girveksling. Justerer eventuelt om jeg må.

Bremsene er det aller viktigste. Sjekk klosser og skiver/felger. Bytt om nødvendig. Juster opp slik at det ikke subber. Wire må smøres eventuelt byttes. Har du hydrauliske bremser må du sjekke bremseeffekten. Det kan snike seg inn luft i systemet. Lufting av bremser er en liten kunst. Sjekk bruksanvisningen.

Alle bolter må sjekkes. Gå over gaffel, styret, setet, setepinne og gir. Stram opp det som er løst. Sjekk samtidig eikene.

Demperene på en sykkel har glideflater. Sjekk for oljelekasjer og utfør servicer etter bruksanvisning.

Tilslutt dekk, dekkmønster og tilstrekkelig mengde med luft.