Ny Shimano Krank

FC-M770HollowtechKrankShimanoXTDeler
Shimano FC-M770

Shimano FC-M770

Jeg har tråkket rundt på en Truvativ FireX krank med GXP lager i tre sesonger, og nå takket den for seg. Lageret har knirket konstant og tennene har begynt å slites godt ned. Kostnaden til et nytt lager og to nye tannhjul ble høyere enn å kjøpe hele settet nytt. Så da ble det en Shimano XT-krank på meg. Valgte standardutvekslingen denne gang (44/32/22). Har prøvd meg litt på kompaktutgaver, men synes det er greit å ha både det høye og det lave giret på sykkelen.

Bytte krank


Det å bytte krank er ikke så veldig vanskelig så lenge man har verktøyet. De fleste kranker har selvekstraherende skrue på den siden uten drev. Ved hjelp av en innvendig sekskant kan en skru pedalarmen av. Shimano har kuttet helt ut å ha vanskelige boltfunksjoner her og har isteden satt på to helt vanlige innvendige sekskantbolter. Når du har trukket av kranken trenger du et verktøy for å få løsnet lagrene. Shimano sitt Hollowtech II-lager samt Avid/Trivativ GXP-lagre løsnes ved hjelp av en kransnøkkel.

Når lageret er av er det viktig å rense innvendig. Jeg bruker først løsemiddel og deretter sprit. Fordelen med spriten er at den fordamper fort og etterlater området tørt. Det er også viktig å passe på at krankhuset har plane flater. Ellers kan det åpne for smuss og fuktighet. Om flaten ser skadet ut så må den planes.

Mer info om selve krankbyttet her.