Fulldemper

DemperFulldemperHardtailSykkelSykkel

I høst bygget jeg meg fulldemper. Rammen kjøpte jeg på tyske e-bay. En Rock Machine Alpine Custom ramme. Jeg valgte å bruke deler fra min hardtail for å bygge opp sykkelen, men har i ettertid byttet en del slitedeler. Sykkelen slik den står i dag består av Manitou dempere, Truvativ Fire X krank og Shimano XT ellers. Oppsettet er stort sett ferdig. Kranken begynner å bli litt slitt i drevene så vurderer å bytte ut hele for å få et mer fornuftig lager, men er veldig fornøyd med den ellers så mulig jeg bare setter på nye drev.

Så hvordan er det egentlig å sykle på fulldemper?

Erfaringene er egentlig mest positive, men litt negativt og. Jeg syklet en periode på dempere uten lock. Dette er ikke noe for oppoverbakker. Nå har jeg remote på demperen foran og vanlig lock på demperen bak. Optimalt burde det vært remote bak også, så det blir neste. Det negative er stort sett at sykkelen er litt mykere i rammen. Selv om bakdemperen er så stiv som bare det, er den mindre stiv enn en hardtail. Den gir etter litt mer sideveis og dette merkes spesielt godt når man klatrer bratt. I bratt ulent terreng er det å sykle med riktig justerte dempere helt fantastisk. Dekkene spretter mindre og har mer bakkekontakt. Sykkelen er generelt en kilo tyngre enn en hardtail. Jeg synes ikke dette gjør stort, men enkelte vil nok reagere på det. Jeg tror likevel at den kiloen lett kan fjernes andre plasser (les rytter). Farten (kommer tilbake til dette i den positive delen under) går utover dekkene og da spesielt slangene. Sist tur i marka punkterte jeg to ganger. Så når anledningen byr seg blir det slangeløst.

Så kommer den positive biten. Når demperene er riktig justert og lufttrykket i dekkene er bra i forhold til underlaget, da går det fort. Veldig fort. Alle slag fra småstein og røtter forsvinner. Det er omtrent som å kjøre på en ujevn vei. Du bare flyter over. Samtidig så reagerer sykkelen på svingene du gjør. Du får mer flyt i syklingen og. Små fall i terrenget tar du greit sittende. Større fall blir ikke samme utfordringen og anstrengelsen som før. Enda større fall, de som gjorde vondt på hardtailen, tar du greit nå. Enda større fall en dette igjen, tør jeg ikke prøve på lengre… så det uttaler jeg meg ikke om.

Alt i alt er fulldemper gøy. Og det er derfor jeg sykler. Selvfølgelig er det morro med ei god tid på runden sin. Slå den forrige personlige rekorden med noen sekunder, eller aller helst kompisen sin. Likevel er det opplevelsen rundt det som setter krona på verket. Så hvis du sitter og lurer på hardtail eller fulldemper. Da ville jeg anbefalt den siste. For det er gøy!