Sykkelbygg (del 5): Styre og sete

SeteStyreSykkelTeknisk

Montering av Sete og Styre


Setet festes i setepinnen. Det gjøres somregel med to eller flere bolter slik som viset i bildegalleriet. Setepinnen settes oppi rammen og en klemme festes forsiktig rundt rammen for å holde setepinnen fast. På toppen av gaffelstaget har en festet stemmen. Stemmen kan justeres i høyden ved hjelp av distansestykker. En tommelregel er at en ikke setter inn flere distansestykker enn ca 5 cm (2 tommer). 5 cm tilsvarer en rammestørrelse opp. Når en har målt lengden på gaffelstaget må dette kuttes. En rørkutter gjør nytten her. Ikke kutt noe før du vet hvor høyt du skal ha styret. Stemmen kan du kjøpe av forskjellige lengder. Selve styret kan en også få i forskjellige former og bredder. Fest på girvelgere, bremsehåndtak, holker og eventuelt endbars. Ikke stram særlig til da du skal justere disse siden.

Sete


Begynn med å finne et flatt underlag til sykkelen. Vinkle setet slik at det står horisontalt. Skal du gjøre justeringer er det ikke anbefalt å gå over +/- 3 grader. Justeringer gjør du ved å løsne setebolten(e) på setepinnen.

Still så setet i høyden slik at normal sitteposisjon på setet gjør at du strekker benet helt ut når du har hælen på pedalen. Feste setet og trå oppå sykkelen. Hold deg fast i noe og trå bakover. Hvis hoftene ruller over setet har du stilt det for høyt.

For å stille setet i kjøreretning kan det være en fordel å prøve sykkelen med setet i midtposisjon først. Det finnes flere måter å justere dette på og jeg har erfart at det kommer ann på vinkelen C-røret har. Hvis du tar ei loddesnor (en mutter på en hyssing fungerer bra), holder denne rett i underkant av kneskåla og pedalen 90 grader bakover skal loddesnora falle over senter på krankaksen. Juster setet fremover eller bakover til dette passer.

Styret


Riktig lengde på stemmen (offroadsykkel) finner du ved å sitte normalt på sykkelen og holde på styret. Se nedover mot fremhjulet. Når navet på fremhjulet ligger 2-3 cm bak holkene, holder du riktig. Dette kan justeres ved å bytte stem eller styrepinne. Du kan også justere setet i kjøreretning til en viss grad.

Høyden på styret er ca på nivå med setet til ca 8 cm under setenivå. Dette avhenger litt av hvordan du sykler og hvor aggressiv du er. I bratte oppoverbakker kan det være greit å ha lavere styre og gjerne endbars for å flytte kroppen lenger fremover.

Tidligere poster


Bygg en sykkel (del 1): Introduksjon
Bygg en sykkel (del 2): Dempegaffel og bakdemper
Bygg en sykkel (del 3): Krank og gir
Bygg en sykkel (del 4): Bremser