#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Dopinghøsten er her igjen

Av Christian Jensen2. oktober 2010

Annet

Så er vi der igjen. I etterspillet av Tour de France, det mest sette sykkelrittet i Norge, kommer stormene. Denne gang er det Contador som har havnet i rampelyset. Han syklet for Astana i årets Tour og skal angivelig ha spist kjøtt med spor av middelet Clenbuterol. Dette er et middel som brukes som astmamedisin til hester. I Norge heter det Ventipulmin. Noen land bruker også dette middelet til mennesker. Det er i midlertid et middel som står på dopinglisten og brukes absolutt ikke til utøvere. Og det er ikke bare her dopingen dukker opp.  Offroadsyklisten Margarita Fullana er tatt for bruk av EPO. Og igjen sitter vi seere igjen med skuffelse og er irriterte over proffenes opptreden. Det blir side opp og ned i aviser og nettsider.

Så hvorfor er det slik at enkelte velger å dope seg? Hva er gevinsten og baksiden. Vi har kanskje hørt om doping men lite om hvilken effekt det har og de ulike formene. www.antidoping.no har en fin side som beskriver mye om temaet.

Mange idrettsutøvere bruker medisiner. Det kan være astma eller andre plager. Noen legemidler er ikke lovlige i det hele mens andre er du nødt til å ha påvist sykdom for å kunne bruke. Problemet blir når man bruker feil medisiner eller med vilje velger medikamenter som gir forbedringer. Legemiddellisten til antidoping.no gir en oversikt over hvilke legemiddel man kan bruke og effekten av disse.

Og saken tar stadig nye vendinger. I VG kan man nå lese at antidoping-topper faktisk ønsker å legalisere doping. Noen som er på jakt etter oppmerksomhet?

Bruken blir stadig mer sofistikert og utviklingen ser ut til å gå i retning av midler som er enda vanskeligere å oppdage. Heldigvis gjør antidopingorganisasjoner et kjempe stykke arbeid for å spore opp juksemakerne. Nå får vi bare håpe at  rettferdigheten seirer.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: