Dekktrykk

DekkSykkelTrykkTeknisk

På jakt etter riktig trykk til sykkel? Sjekk den nye dekktrykkalkulatoren

Jeg har kommet over et teknisk dokument hos Schwalbe som omhandler dekktrykk, dimensjoner, føreforhold samt en rekke andre typiske spørsmål en har rundt sykkeldekk og bruk. Det er en rekke referanser til deres egne dekk her, men mye av det som står skrevet er relevant også for andre merker. Dokumentet omhandler oppbygging av sykkeldekket og hvilke komponenter som er brukt. Tema som rullemotstand, brede og smale dekk og fordeler/ulemper med disse tas opp. Noe overraskende beskriver de også fordelen ved bruk av brede dekk og lavt trykk. Tester de har utført viser at dekk så store som 60-62mm kan rulle vel så bra som smalere dekk på asfalt.

www.bicicletta.co.za har oversatt en tysk tekst til engelsk, samt at www.schwalbe.co.uk har et eget teknisk dokument som omhandler samme tema.

De to mest interessante resultatene er igjengitt i tabellene under.

Dekkbreddetrykk i bartrykk i psi
44mm3,550
47mm3,550
50mm3,045
54mm2,535
57mm2,232
60mm2,030

Denne tabellen gjelder for 75kilos belastning. Legg til 1% pr kilo ekstra vekt. Kan nok også være en fordel å sjekke vektfordeling mellom foran og bak på sykkelen.

DekkeDekktrykkDekkbreddeModell
LandevegHøyt (4,0 bar)Ikke relevant (se dekkets sidevegg for trykkgrenser)Tett mønster med senterrygg eller tett mønstring midt på.
Terreng/grassVeldig lavt (1,5 bar)Brede (60-62mm, se dekkets sidevegg for trykkgrenser)Dekk med fleksibel indre kord
GrusLavt (2,0 bar)Brede (60-62mm, se dekkets sidevegg for trykkgrenser)Dekk med fleksibel indre kord

For detaljer rundt dekk se følgende innlegg:
Dekktrykk, typer og dimensjoner