#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Dekktrykk

Av Christian Jensen28. august 2010

Dekk Sykkel Trykk Teknisk

Jeg har kommet over et teknisk dokument hos Schwalbe som omhandler dekktrykk, dimensjoner, føreforhold samt en rekke andre typiske spørsmål en har rundt sykkeldekk og bruk. Det er en rekke referanser til deres egne dekk her, men mye av det som står skrevet er relevant også for andre merker. Dokumentet omhandler oppbygging av sykkeldekket og hvilke komponenter som er brukt. Tema som rullemotstand, brede og smale dekk og fordeler/ulemper med disse tas opp. Noe overraskende beskriver de også fordelen ved bruk av brede dekk og lavt trykk. Tester de har utført viser at dekk så store som 60-62mm kan rulle vel så bra som smalere dekk på asfalt.

www.bicicletta.co.za har oversatt en tysk tekst til engelsk, samt at www.schwalbe.co.uk har et eget teknisk dokument som omhandler samme tema.

De to mest interessante resultatene er igjengitt i tabellene under.

Dekkbredde trykk i bar trykk i psi
44mm 3,5 50
47mm 3,5 50
50mm 3,0 45
54mm 2,5 35
57mm 2,2 32
60mm 2,0 30

Denne tabellen gjelder for 75kilos belastning. Legg til 1% pr kilo ekstra vekt. Kan nok også være en fordel å sjekke vektfordeling mellom foran og bak på sykkelen.

Dekke Dekktrykk Dekkbredde Modell
Landeveg Høyt (4,0 bar) Ikke relevant (se dekkets sidevegg for trykkgrenser) Tett mønster med senterrygg eller tett mønstring midt på.
Terreng/grass Veldig lavt (1,5 bar) Brede (60-62mm, se dekkets sidevegg for trykkgrenser) Dekk med fleksibel indre kord
Grus Lavt (2,0 bar) Brede (60-62mm, se dekkets sidevegg for trykkgrenser) Dekk med fleksibel indre kord

For detaljer rundt dekk se følgende innlegg:
Dekktrykk, typer og dimensjoner

Christian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

Legg inn en kommentar