Magped Sport AL15

MagnetiskMagpedPedalReklameDelerProdukttester

Når man surfer på nettet hender det av og til at man kommer over noe interessant blant alt det uinteressante. En av reklamene på Instagram var fra et Østerriksk selskap ved navn MagPed. De produserer pedaler med lås som samtidig er flate. Så hva er så annerledes med disse da, tenker du sikkert. Kort oppsummert så er det en litt uvanlig klikkpedal som man fester klikksko på, men låsemekanismen er en kraftig magnet. MagPed hevder at den oppfører seg som en flat pedal, med forbedret sikkerhet og kraftoverføring.

Jeg tok meg tid til å besøke nettsiden og lese igjennom det meste av informasjon som ligger tilgjengelig. De har også et par videoer som beskriver systemet. Selve konseptet med magnetisk pedal er ikke nytt, men de første versjonene som blant andre MagLock kom med veide veldig mye. Nå har de riktignok redusert seg litt på vekten, men 615g for den lette utgaven er ikke akkurat en lett pedal.

Her fanger MagPed virkelig oppmerksomhet med sine 452g. Her har magneten en kraft på 100N og vil man ha 150N kraft må man opp på 474g. Vanlige pedaler ligger på rundt 350g. Jeg tok derfor kontakt med MagPed og pratet med deres daglige leder Harald Himmler og avtalte testing av pedalene.

Han kan videre fortelle at 80% av brukerne de har er bekymret for overgangen til klikkpedaler og velger derfor å la være. MagPed retter faktisk Sport AL15 mot nettopp disse som kvier seg for å bruke klikkpedaler for å gi disse et godt alternativ.

Resterende 20% er stort sett enduro- og downhill-syklister, noe som var litt overraskende i følge Harald. De håper på å imøtekomme interessen for de siste 20% ved å etablere to nye produkter, et for downhill spesielt og et for freeride. Førstnevnte skal ha to magneter, mens sistnevnte skal få kraftigere magneter (>200N) og titanaksling. Disse skal være mulig å kjøpe allerede i 2019. I tillegg har de et landeveisprosjekt på gang.

Det er viktig at Sykkelhjulet.no fremstår så objektivt som mulig, derfor opplyses det om at produktet er sendt fra MagPed i forbindelse med denne testen.

Førsteinntrykk og montering

Magped innpakning
Magped innpakning

Pedalene kommer i en fin innpakning. Og innmaten er enkel og grei. Pedalene er godt synlige og egenskapene vises på en fornuftig måte i selve esken. Sammen med pedalene fulgte det med et sett med mindre kraftige magneter og to forskjellige sekskantnøkler. I tillegg følger det med to spesielle metallplater som passer i SPD-skruehullene.

Det er positivt at Magped velger å levere med alt man trenger for å få festet delene til skoene og få justert pedalene. Derimot så mangler det utstyr for å få festet pedalen til selve sykkelen, så da må man i nøds tilfelle til butikken for å få hjelp eller å få kjøpt seg utstyr til å løsne gamle pedaler og feste på plass de nye. Nå skal det nevnes at de fleste syklister, som mekker litt selv, har tatt av et sett med pedaler før, så det er ikke den største krisen.

Magped anbefaler at du tilpasser skoene til pedalene før du monterer pedalene til sykkelen, så jeg begynte med det. Selve prosessen er at man fjerner eventuelle skofester som er på skoen fra før av og fester på denne metallplaten som kommer med pedalene. Dette i seg selv er ikke spesielt komplisert.

Det neste man skal gjøre er å få justert magnetene slik at de griper godt fast i skoen. Magped anbefaler at man har en sko med finmasket mønster under, men de sier ingenting om at skoen bør være relativt flat. Dette var ganske opplagt når jeg ser på det i etterkant, men jeg kom faktisk ikke på at skoene mine var så avrundet under som de er. Heldigvis har jeg flere par sko som passet bedre.

Når jeg endelig hadde funnet et par sko som passet, så var det en smal sak å få satt pedalene på sykkelen.

De første turene

Pedalen har bare magnet på den ene siden, men det gjør at pedalen er litt tyngre på den siden slik at det teoretisk sett skal være å legge tåa mot toppen av pedalen og dytte foten fremover slik at pedalen følger med og magneten slår inn i plata under. Det er litt forskjell mellom teori og praksis, men etterhvert som man får litt trening i å treffe riktig så fester magnetene seg ganske bra.

For en som bare har syklet med flate pedaler så har denne pedalen akkurat samme følelsen. Den er stor, god og solid. Den gjør alt den skal og litt til. Det å ha en plattform under skoen som i tillegg sitter fast, er en veldig betryggende følelse. I oppoverbakkene merker man at de 150N (Newton), som pedalen skal holde igjen med, virker. De virker faktisk like bra som en vanlig klikkpedal.

Så kommer man til skogen og skal begynne med stiene. Og store flate pedaler har sine fordeler når man skal tråkke til for å komme opp alle de små bakkene. Så våkner selvtilliten og ideen om at man har klikkpedal og er godt festet, slår til. To tråkk og forhjulet løftes over ei stor rot som er i veien. Så lener man seg litt fremover og trekker bakenden med seg. Har du klikkpedaler så er dette en smal sak, men her gir Magped opp. For et rykk som dette, og en sykkel på 12 kilo som holder igjen, utgjør tydeligvis mer enn 2 x 150N. Og resultatet kan du sikkert tenke deg selv? Jeg nærmest hoppet over styret og landet som seg hør og bør i den våteste delen av stien. Dermed sank moralen litt og det skal innrømmes at skuffelsen var litt tilstedeværende.

En av Magped-pedalene
En av Magped-pedalene

Nå skal det sies at Magped har oppgitt hvor mye pedalene holder igjen og det er nok ikke noe feil med pedalene, heller undertegnedes tro til pedalene. Turen videre gikk relativt bra. Skoene holder seg godt på plass og når terrenget begynte å gå nedover så overbeviser de. Det er enkelte å holde skoene på pedalene og det føles tryggere i svingene, likevel klarer jeg ikke helt å stole på pedalene når sykkelen forlater bakken. Det blir et halvhjertet hopp med hender som holder fast i sykkelen som om det var vanlige flate pedaler påmontert.

Det å klikke inn i en pedal som holder deg mekanisk fastlåst kan virke en smule låsende for mange. Selv hadde jeg en periode i fjellet hvor jeg ikke turte å sykle innfestet på denne måten fordi terrenget ble litt for brutalt. I et par sesonger syklet jeg med flate pedaler og var fornøyd med dette. Når jeg skulle begynne å sykle litt mindre grov sykkel, byttet jeg tilbake til klikkpedaler igjen. Stiene har vært det samme hele tiden, så jeg tror nok at en del av dette sitter mentalt.

Her mener jeg MagPed Sport AL15 kommer som et fantastisk alternativ. Har du flate pedaler og er skeptisk til klikk, eller sykler du enduro/downhill og helst ikke vil ha klikk, da er dette en fantastisk løsning. Det er lite som skal til når du vil ta foten av pedalen, men den sitter samtidig så godt fast at du ikke har problemer med at føttene forskyver seg på pedalen eller rister av i litt rufsete underlag. Kommer du derimot fra klikkpedal så skal du vite om at det er en begrensning på denne pedalen. Den holder på ingen måte så godt fast som en klikkpedal og bakenden på sykkelen blir ikke med på hva som helst når du satser.