En god sekk

DrikkesekkSekkOppbevaring

Til vanlig tenker man ikke så mye over sekken, men det burde en absolutt! Du lemper alt mulig rart oppi den. Noen har vannsystem i den for drikke. Andre vil gjerne ha festet hjelmen sin på den. Det er så mange egenskaper som skal knyttes til en sekk, men man finner først ut hva som er bra og ikke når man har begynt å bruke den.

Jeg har et utvalg av sekker jeg tar med meg på tur, litt etter som hvilken type tur jeg skal på. Noen av sekkene er veldig godt egnet for turene mine, mens andre er mindre egnet. Her kommer en oversikt over de funksjonene jeg verdsetter med sekker og hva jeg kommer til å bruke som testparametre fremover når det skal testes sekker.

Et utvalg sekker
Et utvalg sekker

Passform og ventilasjon

Passformen til sekken er viktig. Noen har lange rygger mens andre har kortere rygger. En funksjon som kan komme godt med her er å kunne justere putene som ligger mot ryggen. Eventuelt om produsenten har flere modeller.

I tillegg bør en sykkelsekk ha hoftebelte og gjerne brystbelte/rem for å sitte på plass i utforkjøringer og humpete underlag. For meg er det også en selvfølge at disse kan tilpasses.

Når man i tillegg skal på lengre turer er det en fordel at sekken ikke holder på varmen og svetten men ventilerer godt.

Rominndeling

Sekkinnhold til kortere turer
Sekkinnhold til kortere turer

For en dagstur er størrelsen gjerne fra snevre 6 liter og opp til nærmere 18 liter og det er dette området jeg kommer til å teste fremover dette året. En liten god sekk med mange gode og smarte rom kan veie opp for en stor sekk med dårlige løsninger.

For meg er det viktig å få plass til ting som verktøy og reservedeler. Det må selvfølgelig være rom for ekstra klær og lure lommer til litt proviant, briller, mobiltelefon, førstehjelpspakke også videre.

For meg er innholdet i sekken viktigere enn hvor stor eller hvor mange rom den har. Får jeg plass til tingene mine på en fornuftig måte, så er jeg fornøyd.

Jeg har tidligere skrevet om ting jeg pleier å ha med meg på tur, men jeg summerer det opp her for testunderlagets skyld.

Sekkinnhold til langtur
Sekkinnhold til langtur
 • 2 x slanger: Jeg kjører slangeløst og kan ende opp med å ikke få pumpet opp begge dekkene.
 • Lappesaker: Greit å ha om jeg har benyttet begge slangene
 • Dekkspaker: Uten disse får jeg ikke dekket av
 • Pumpe: Kjekt å ha for å få luft inn i dekket igjen
 • Girøre: Det svakeste leddet ved bakgiret. Ryker dette så må man ha et nytt et med seg
 • Girwire: Alltid kjedelig å måtte sykle i tyngste giret helt hjem
 • Multiverktøy / Leathermann: Fra småjusteringer til større reparasjoner trengs det verktøy.
 • Vindjakke / Regnjakke: Plutselig kan uværet komme over en
 • Mat / godteri: Det er godt med litt mat på turen
 • Vann: Superviktig på tur
 • Førstehjelpsutstyr: Har du vært utsatt for uhell uten førstehjelpsutstyr en gang, så gjør du det aldri igjen.
 • Kamera / GoPro: For dokumentering

I tillegg er det greit å ha plass til følgende, men ikke en absolutt nødvendighet.

 • Solbriller: Jeg har somregel med meg et sett med solbriller. Jeg bruker briller med styrke, så jeg er avhengig av å ha med meg ekstra briller om noe skulle gå i stykker. Jeg må ikke ha disse med meg, men skulle det bli skiftende vær er det greit å kunne bytte frem og tilbake
 • Demperpumpe: For justering av dempere
 • Sykkellys: Hvis du planlegger sykling i mørket
 • Jervenduk: Hvis området du skal inn i kan være ugjestmildt og varierende
 • Termos: Trenger du noe varmt å drikke på turen? eller kanskje middagsmat?

Drikkesystem

For meg er en dagstursekk uten drikkesystem/blære bortkastet. Jeg går ikke og drasser på vannflasker når jeg kan ha det på ryggen. Et minimumskrav er at sekken er klargjort for drikkesystem. I tillegg er det en bonus om det er med pose og slange slik at man slipper å kjøpe det i tillegg.

Når det gjelder festing av drikkeslange så er det viktig at denne ikke henger og slenger.  I tillegg bør også selve blæra være i et separat rom slik at ikke innholdet i sekken blir dynge vått hvis uhellet skulle være ute.

Ytre festemuligheter

Når man er på tur så er det enkelte ting som skal være enkelt tilgjengelig. Jeg går ikke så mye og dytter sykkelen over lengre strekk, men av og til er det greit å ta av seg hjelmen. Da er det en fordel om sekken faktisk har noen smarte løsninger for feste av hjelm og annet utstyr på utsiden.

En annen viktig faktor er at sekken har mulighet for feste av lys slik at man er synlig selv om det er mørkt ute.

Holdbarhet og vanntetthet

Det er ikke alltid vær og vind er på godfot og da er det greit om sekken tåler dette også. For en syklist som ferdes i fuktige områder så behøver det heller ikke være regnet som gjør en våt. Sekken må tåle sølesprut og samtidig holde innmaten tørr og fin. Jeg ønsker gjerne en vanntett/vannavvisende sekk med tette glidelåser og gjerne med et fornuftig regntrekk.

Design, synlighet og vekt

Design er en smakssak, men for meg må sekken være godt synlig i terrenget i tilfellet uhellet skulle være ute. Den bør ha reflekterende detaljer slik at det blir enda lettere å oppdage den.

I tillegg bør vekta være akseptabel, men dette blir jo også en smakssak. For å sette en karakter på vekta har jeg tatt utgangspunkt i en rekke sekker på markedet (I skrivende stund 89 stk) fordelt på pakkevolumet og tatt nedre, midtre og øvre sjiktet av disse og laget en karaktermatrise basert på dette.

Oppsummering og pris

Til slutt kommer en oppsummering av alle punktene i tillegg til en karakter på veiledende pris. Den er gjort på samme måte som vekt/volum-matrisen.

Dermed ender jeg opp med en fornuftig inndeling av tekst og tabeller, der jeg kan sette en god karakter med så objektive vurderinger som mulig. Det kommer en del sekker inn til testing i perioden fremover så følg med.