En sykkelfilm blir til (del 1)

CanonGoProVideo
Canon EOS 5D mark iii

Canon EOS 5D mark iii

Jeg påroper meg på ingen måte å være ekspert på filmlaging, men det er noen enkle grep som gjør at filmen blir hakket kvassere. Har du sett på sykkelfilmer og fått lyst til å dra på tur? Så drar du frem kameraet og filmer og oppdager at det på ingen måte blir like bra som de proffe lager det? Jeg har filmet mye på turene mine, men det er lite som kommer for offentligheten. Det meste av det jeg har filmet blir ganske enkelt ikke så bra som jeg tenkte.

Det er jo et aldri så lite poeng at man må huske å filme. Jeg glemmer det rett som det er og da blir det aldri noe bra. Så det første budet er ganske enkelt å få med seg utstyret når man drar på tur. Det trenger ikke være mye, men et kamera i lomma gjør seg mye bedre enn et kamera på skrivebordet hjemme (med mindre du driver med timelapse av tastaturet ditt da). Jeg prøver å hente inspirasjon fra musikk jeg liker. Jeg er veldig glad i å høre på musikk, så det er en god kilde til inspirasjon for min del. Du kan jo gjerne ha helt andre preferanser. Jeg prøver å holde klippene mine til en sang og gjerne knytte klippingen opp mot endringer og variasjoner i musikken. Det er på ingen måte lett. Og som sagt; jeg er ingen ekspert på dette.

Det man kan lære mye av, er å se på andre som har laget bra filmer. Hva er det som gjør dem så bra? Hva effekter er det du liker i filmene. Ikke nødvendigvis hvilke overganger og hvilken tekst, men heller hvilke vinkler og rekkefølger på vinklinger. Har du eksempelvis lagt merke til hvor lite tid av en produsert sykkelvideo hvor kameraet faktisk er festet på sykkelen? En bekjent sa en gang at en film er som en sekvens av bilder hvor man må ta høyde for alle mulige perspektiver og fotografiske lover for hver eneste bilde. I en film kan det være mellom 24 og 30 bilder i sekundet og en melodi kan være på rundt 4 minutter. Det blir 7 200 bilder å tenke på det.

Her om dagen kom jeg over en melodi som jeg virkelig fikk sansen for. Teksten passet til en sykkelfilm og lengden var ikke så helt utenfor. Jeg har hørt sangen mange, mange, mange ganger og har begynt å gjøre meg notater for hva jeg kan ha med meg som momenter i filmen. Teksten i sangen formidler i tillegg et behov som jeg har lyst å gjenskape med film. Så her står utfordringene i tur og orden.

Det neste jeg gjør er å høre igjennom sangen flere ganger samtidig som jeg prøver å se for meg de scenene jeg har gjort meg notater på. Der det passer, fyller jeg dem inn. Det hele skal ende opp i dager hvor jeg skal ut og filme. Allerede med å skrive ned og planlegge vil kvaliteten på filmen bli mange hakk bedre.

Det er ikke så mye utstyr jeg tar med meg ut, men i tillegg til kamera har jeg med meg stativ. Stativ gjør at bildet blir mye bedre. Skal du feste kamera til sykkelen eller kanskje til et tre for å få andre perspektiver, kan det være greit å ha med seg ulike festeanordninger for dette.

I neste innlegg tar jeg med meg kameraene ut på tur, følg med.