Garmin Index

FirewallGarmin ConnectGarmin IndexGarmin ScaleUtstyr

Så kom jeg da på disse tanker om at min egen vekt hadde vært spennende å logge over tid. Så vil sikkert noen av dere tenke, men du kan jo bare kjøpe deg ei helt ordinær badevekt, hoppe på denne og skrive ned tallet du får. Mitt korte svar vil høyst sannsynlig gå i retning av at man kan gjøre nettopp det, også avsluttes samtalen der. For dere andre, som synes at slikt utstyr er spennende, så hadde vi nok fortsatt dialogen.

Det som gjør en slik vekt interessant er nettopp det at den sender data til et lagringsområde i skyen. Når jeg da i tillegg går, sover og trener med en Garmin på armen, så begynner det å tilspisse seg. Jeg synes nemlig det er riktig så spennende å følge utvikling over tid. Jeg er nok ikke den som løper rundt og trener for en hver pris, men jeg synes det er spennende å følge med på egen form. Sjekke progresjon. Sammenligne sine egen tall fra forrige økt eller fra forrige vekt.

Det siste jeg har kjøpt meg nå er derfor ei nokså normal badevekt fra Garmin. Den har det enkle navnet Garmin Index og min utgave er svart. Den kommer også i hvit for de som skulle har mer lyst på det. Det viktigste vekten gjør er naturlig nok å måle vekten. Etterpå laster den data opp til Garmin Connect. Her finner man også andre data som treningsøkter, søvnmønster og aktivitetshistorikk.

Garmin Index forpakning

Garmin Index forpakning

Vekten kommer i en ganske enkel forpakning. I pakken finner du et sett med batterier, fire puter hvis du ønsker å benytte vekten på et teppe og selvfølgelig vekta. Den er pent pakket inn i tynn skumplast. Etter å ha satt inn batteriene så våkner vekta til live. Så aktiverer man blåtann på telefonen og installerer Garmin Connect Mobile, om man ikke har det fra før av. Her velger man å legge til ny enhet og følger instruksjonene på skjermen. Det er en fordel å finne frem WiFi-passordet sitt, for vekta skal koble seg opp trådløst etterhvert.

Jeg møtte på en utfordring med vekta, men det var min egen skyld. Jeg har muligens et over snittet rigid hjemmenettverk og vekta har behov for å kommunisere på en gitt port mot Garmin sine servere. Det er derfor et aldri så lite poeng å sørge for at brannmuren tillater kommunikasjon over UDP port 123.

Når vekta da har kommet seg på plass, er det bare å begynne målinger. Basert på tyngden din, så klarer vekta å skille mellom flere brukere. Det er mulig å koble vekta til flere kontoer, slik at alle i husstanden kan logge. Det som kan være litt problematisk er om det er flere brukere med tilnærmet samme vekt. Løsningen er å trykke lett på vekta med foten for å bla igjennom brukerne som er registrert på den.

Førsteinntrykket er riktig  bra. Vekta er enkel å få online og fungerer godt å få koblet til kontoen sin. Nå er det bare å begynne å logge. Batteriet skal, i følge Garmin selv, vare i ca 9 måneder før det må skiftes.

Garmin Index

Garmin Index

Vekta har, i tillegg til å kunne måle vekt, muligheten til å måle muskelmasse, beinmasse, fettprosent og vannprosent. Et mye brukt tall er BMI (Body Mass Index). Denne regnes ut fra høyden din og vekten din. Garmin ber om høyden din en gang og etterpå regner den ut BMI for deg. Det kreves ikke noe ekstra for å få til denne målingen. De fire andre parametrene blir derimot funnet ved hjelp av en liten strømpuls som sendes fra det ene beinet og måles i det andre. Denne er ikke merkbar. Garmin skriver selv i bruksanvisningen sin at du bør veie deg på tilnærmet samme tidspunkt på dagen. Vekta må også få så like forutsetninger som mulig hver gang. Man bruker en elektrode som sender en liten elektrisk strøm igjennom kroppen (Fra den ene foten til den andre). Fett inneholder lite vann og har derfor høy motstand. Muskelmasse inneholder mye vann og har lite motstand. Sammen med høyde og vekt vil vekta beregne forholdet mellom fett og muskelmasse og gi deg et tilnærmet svar. Derfor bør du styre unna vekta ca 2 timer etter spising, drikking, dusj/bad, trening og badstu. Disse aktivitetene er nok til å forstyrre målingene