Sykkelbygg (del 3): Krank og gir

FireXGirGirvekslerGirvelgerKassettKjedeKrankShimanoSykkelTruvativWireXTTeknisk

Krank og tannhjul foran


Kranken er nok den delen som kan være vanskelig å få på plass. Dette fordi det kreves spesialverktøy for å få festet den. Jeg har valgt utvendige lager fordi disse er mer solide og lettere å feste. Det første en må forsikre seg om er at kanten på festeområdet er flatt. Hvis ikke det er det må en få slipt det ned. Til dette kreves spesialverktøy. De fleste rammene kommer ferdig slipt slik som min gjorde. Jeg har valgt en Truvativ FireX krank. Denne bruker samme verktøy som Hollowtech II krankene fra Shimano. Det første du må gjøre er å feste lageret. Når dette er gjort trér en selve kranken på plass i lageret og fester pedalarmene.

Det første en må gjøre her er å sørge for smøre opp gjengene med fett. Så skrur en det ene lagerhuset på plass, setter inn selve lageret og skrur det andre lagerhuset på plass. Det er viktig å få med seg at det ene lagerhuset har links gjenger. Når selve lageret er på plass setter en selve kranken med pedal og tannhjul på plass på ene siden og fester motstående pedal. Husk på å feste dem slik at pedalene går diagonalt for hverandre.

Bakhjul med kassett


Bakhjulet har jeg alt satt på. Dette hadde jeg ferdig med kassett. Feste av kassetten er ikke så veldig vanskelig, men det krever at du har et eget verktøy for stramming.


Girveksler foran


De aller fleste offroadsykler har tre tannhjul foran. Til disse trenger du en girveksler som ligger i overkant av tannhjulene. Når en monterer girveksler er det viktig å passe på at den går over alle hjulene uten å skrubbe borti noen av dem på veien. Dette justerer man ved å flytte girveksleren opp og ned på rammen. I tillegg er det viktig at den ikke slår for langt ut og inn. Dette justerer man ved hjelp av stilleskruer på selve girveksleren. Foran har jeg valgt Shimano XT. Det er en solid og god veksler som er lett å justere. Husk også på at det finnes to hovedforskjeller på girvekslere. En type som heter pulldown og en som heter pullup. Dette har med hvordan wiren ankommer girveksleren (nedenfra og ovenfra). Shimano lager kombisett som aksepterer begge retninger, mens andre produsenter har forskjellige vekslere og mekanismer for disse to ankomstene.

Girveksler og strammer bak


Girveksleren bak fungerer på samme måte som den foran. I tillegg har den en strammemekanisme som kompanserer for at omkretsen på de ulike girvalgene er forskjellig i forhold til utvekslingen. Girveksleren bak har et festepunkt og det er øret som er festet til rammen bak. Dette øret har lett for å bli ødelagt og mange produsenter sender gjerne ett nytt øre til deg gratis om du ødelegger det du har. Når du har montert girveksleren bak justeres øvre og nedre gir ved hjelp av to stilleskruer slik som foran. Bak har jeg valgt en Shimano XT veksler.

Kjede


Kjedet overfører kraft fra tannhjulene foran til de bak. Det som er viktig med kjedet er at det skal være langt nok til å ligge over øvre hjul bak og øvre hjul foran uten at veksleren går ut over området sitt. Når en har demper bak, må man også kompensere for den eventuelle endringen dempingen utgjør på avstand mellom tannhjulene. Bruk lengste avstand når en måler avstandene. Legg Kjedet stramt rundt tannhjulet foran og rundt tannhjulet bak. Ikke tré det innom strammer bak og veksler foran. Legg det så stramt du klarer inn på tannhjulet foran igjen. Den lengden du nå har fått legger du til 2 kjedelengder på. Dette er slik Shimano anbefaler at du gjør det. Ved å bruke kortere kjede risikerer du å dra av girstrammeren bak. Dette har skjelden noe positivt utfall.


Girwire og girvelgere


For å tré opp girewire må en somregel åpne girvelgerene foran på styret. Den forrige sykkelen jeg hadde var utstyrt med billige girwire fra butikk. Jeg anbefaler å bruke XT eller XTR girewire. Disse er ikke særlig dyre og kommer med teflonbelegg som hindrer slitasje og sørger for at wirene glir lettere i hylsene sine. Litt avhengig av hvordan wirene er rutet så trenger du diverse hylser. På de syklene med wireanheng på øvre røret trenger en tre hylser til giret bak og to til det foran.

koble wireholderen til girvelgeren på styret. Tré så de første hylsene (som regel de på 60cm) på wiren. Kutt hylsen om du kan og om det er nødvendig. Før så wire igjennom festepunkter og tré på nye hylser der det er nødvendig. Pass på om du har bakdemper at bevegelse i demperen ikke gjør at avstanden mellom festepunkter blir så lang at hylsen ikke rekker over. Legg så wiren inn i festeskruen på giret og stram wiren opp. Rull gjerne sammen wire og sett på en tape-bit. Først når giret er skikkelig justert kan du kutte og sette på endekappen til wiren.


Tidligere poster


Bygg en sykkel (del 1): Introduksjon
Bygg en sykkel (del 2): Dempegaffel og bakdemper