Oppfør deg!

Fjell- & Sti-vett

Det skulle vel ikke være nødvendig å nevne dette, men jeg føler likevel jeg er nødt. Det gjelder muligens ikke akkurat deg, men mulig du kommer over en aktuell person i nær fremtid. Dette innlegget dreier seg selvfølgelig om konflikten mellom de ulike bruksgruppene i marka. Den siste tiden har det vært en god del belysning av temaet slitasje av mark og terreng. Ulike rapporter har blitt missbrukt og feilsitert til noens fordel, mens andre rapporter igjen ikke blir trukket frem i lyset.

Mot slutten av 2017 fikk konflikten en noe annen vinkling. Fartsfantomene på sykkel ble trukket frem som en fellesbetegnelse for alt av sykler i marka og enkelte hadde mye de ville si, og ikke minst skrive, om disse. Nå er det slik at marka er et område hvor man kan benytte både hester, sykler og ikke minst føttene for å komme seg frem. For oss syklistene er det nok minst like ubehagelig å møte en herremann med fire løse hunder som det er for en barnefamilie å møte en stisyklist med fullhjelm og rustning. Og har man dårlige opplevelser i en situasjon er det enkelt å hisse seg opp.

Ivrig syklist i oppoverbakke

Ivrig syklist i oppoverbakke

Mitt forslag er derfor at du som syklist tar litt ansvar. Styr unna typiske utfluktsområder i utfluktstid. Det er en smule naivt og tro at man får sykle alene ned fra Gråkallen (Trondheim) på en søndag i fint vær klokken 12. Da er det smartere å styre til deler av marka der det er mindre folk som er ute og lufter seg. Og skal du i det hele tatt ut i marka, så vis hensyn. Man trenger nødvendigvis ikke stoppe og prate med alle man ser, men det å bremse ned i gangfart og hilse høflig kan være nok til at det spres litt positivitet.

I marka der jeg sykler mye, prøver jeg å være så høflig som mulig. Ofte stopper jeg og prater og resultatet er som regel at de jeg prater med smiler og flirer av det jeg holder på med. Så prater vi litt om vær og vind før jeg fortsetter videre. Kanskje har vi til og med utvekslet et par sjokoladerbiter eller kjekser før jeg fortsetter. Der jeg sykler er det ikke så tett mellom andre brukere av marka, men jeg tror det er med på å skape en god tone.

Min oppfordring til deg er at DU tar ansvar og oppfører deg i marka. Opplever du at våre artsfrender (les syklister) ikke gjør det, så ta ansvar og fortell dem hva du synes. Kanskje det kan føre til et bedre inntrykk av oss syklistene på sikt.