MIPS

HjelmMIPSStisykkelTeknisk
MIPS logo

MIPS logo (hentet fra mipsprotection.com)

Du har muligens hørt om MIPS før, men for mange har MIPS flere betydninger. Selv tenker jeg på alt fra produksjonssystemer i offshorebransjen til prosessorarkitekturer. I sykkelverden er MIPS først og fremst forbundet med sykkelhjelmer og beskyttelsesteknologi.

MIPS er en forkortelse på Multi-Directional Impact Protection System, altså et system for å beskytte hodet mot sammenstøt fra mange retninger. I følge nettstedet MIPS protection beskrives MIPS som et system for å beskytte hodet mot roterende krefter som blir overført til hjernen når man treffer en gjenstand på skrå. Når man eksempelvis faller av sykkelen og treffer bakken med hodet vil man være i fart fremover samtidig som hodet treffer bakken. Det fører til at hodet vris om, eksempelvis, halsens akse.  Denne formen for sammenstøt øker risikoen for hjerneskader. MIPS er et materiale som blir lagt inn i hjelmer for å absorbere nettopp disse kreftene.

Det som er litt spesielt er at det ikke er en eller flere hjelmprodusenter som står bak dette materiellet, men svensk hjernekirurg med navnet Hans von Holst. En doktorgradsstudent med navn Peter Halldin startet arbeidet sammen med Hans von Holst for å få et fullstendig bilde av potensielle skader. Dette ledet til teknologien i MIPS.

I skrivende stund er MIPS den eneste teknologien som dokumentert reduserer vinklede sammenstøt. Hvis du er på jakt etter ny hjelm så synes jeg definitivt du bør kjøpe den en av de hjelmene som er MIPS-sertifiserte. Du finner en hendig oversikt på MIPS protection sine hjemmesider.