Sommertid og sykkeltid

Utstyr
Magicshine Batteri

Magicshine Batteri

Forhåpentligvis har de fleste av de elektroniske dingsene dine fått med seg at det er sommertid nå. Hvis ikke så er det lurt å stille alt av kamera, klokker, telefoner og GPS-er. Sommertid betyr at kveldene blir mye lysere, faktisk så er det lyst en hel time lengre. Når kveldene blir lysere, er det mer innbydende å ta seg en tur ut etter jobb også. Kanskje det faktisk har blitt så lyst at det er på tide å pakke bort sykkellysene?

Et godt tips da kan være å sjekke hvordan produsentene forventer at batteriene skal vedlikeholdes på langtidslagring. De fleste batteriene nå i dag er Litium-baserte. Så eksempelvis Li-Po eller Li-Ion. For best mulig lagring, bør disse lagres på rundt 40% kapasitet. De fleste sykkellys har en indikator som lyser for fullt, medium og tomt batteri. Den siste turen jeg tar med lys, pleier jeg å passe på batteriene slik at de går ned til lyset skifter farge. Når batteriet da lades ut naturlig over tid, kan spenningen på batteriet komme under sperren til kretsen. Kort oppsummert, batteriet har for lite reststrøm til å kunne lades opp på en trygg måte. Derfor får du ikke ladet det.

Litium-Ion-produsenter anbefaler lagring fra -20 til 60 grader, mens andre anbefaler romtemperatur. Powerstream har på sin side skrevet at en celle ladet opp til 40% har 96% totalkapasitet igjen etter et års lagring, mens ved 100% opplading er det kun 80% kapasitet igjen. Dette er ved lagring i 25 grader celsius. Hvis man lagrer batteriet ved 0 grader er effekten neglisjerbar. Jo kaldere ett Litium-batteri ligger jo bedre bevart blir det. Derimot er det ikke anbefalt å stappe det i kjøleskapet eller fryseboksen, da batteriet kan kondensere innvendig når det tas ut. Derfor kan det være en fordel å lagre det i kjelleren eller et annet kaldt rom i huset.

Litium-Polymer-produsenter anbefaler tilsvarende som Litium-Ion, 0 grader ved 40% lading er det som fungerer best.

Blybatteri må vedlikeholdslades når det lagres over tid. Da kan det være greit å få sjekket batteriene en gang hver måned. Det er derimot veldig få blybatteri i bruk sykkellys i dag da disse er veldig tunge.

Det er et og annet batteri og telefon som har begynt å brenne grunnet innvendige feil eller skader på batteriene. Det er mange nettsteder som går så langt som til å anbefale å legge batteri i ammunisjonsbokser eller brannbokser når de skal lagres mer enn 2-3 dager. Jeg har aldri opplevd at noen av batteriene mine har eksplodert eller tatt fyr, men jeg har hatt noen batterier som har begynt å svelle.