Sykkelpikene

Annet
Inngangspartiet til Sykkelpikene

Inngangspartiet til Sykkelpikene

Det var tid for ferie og da er det vanlig at familien setter seg i bilen og kjører avsted. Dette året var intet unntak og Kristiansand var en av destinasjonene. Min samboer synes handlegater er spennende. Jeg blir gjerne med, men funksjonen som hundepasser og posebærer fungerer bra for meg. I Kristiansand oppdaget jeg ved en tilfeldighet skiltet til Sykkelpikene. Litt nysgjerrig på hva dette var, lempet jeg fra meg poser og hund på hotellet, tok kamerabagen min og gikk tilbake til butikken.

Utenfor står det et par sykler i knallfarger. Jeg trodde først det var gamle sykler som var sprayet med et par kanner, lakk for det var så mye av sykkelen som var farget. Etter en nærmere studie av sykkelen, viser det seg at den er helt ny og virkelig forseggjort. Jeg hadde aldri hørt om butikken og heller ikke om sykkelprodusenten Electra, som da denne sykkelen var prydet med.

Nysgjerrigheten overtok, så her måtte jeg inn. Innenfor døra ble jeg møtt av ei trapp som ledet meg en halv etasje ned til et butikklokale. Og til de av dere som trodde sykler var bare karbon, tettsittende sykkeltøy og lettvektshjelmer, dere bør absolutt ta en tur til Sykkelpikene og utvide horisonten deres litt. Halvveis nede i trappa ble jeg møtt av en hyggelig Kristiansandsk Velkommen. Bak om skranken stod ei smilende dame. Jeg ble ganske kjapt spurt om jeg ville ha hjelp til noe og at det var trivelig at det en mann som kom innom, for de hadde faktisk sykler til menn også.

Charlotte og favorittsykkelen

Charlotte og favorittsykkelen

Man kan godt si at Sykkelpikene er en annerledes sykkelbutikk. Her er det ikke snakk om å slå ny rekord i Birken. Nei, faktisk så er det ikke snakk om Birken i det hele tatt, eller konkurransesykling for den saks skyld. Her er det sykler for hverdagsanledninger, forteller Charlotte ivrig.

Det var Charlotte som hadde møtt meg med hilsninger i trappa for noen minutter siden. Nå viser hun meg rundt i butikken. Hun er egentlig  Salg og Markedsansvarlig hos Sykkelpikene, men jobber gjerne i butikken et par ganger i uka for å få nærhet til produktene og for å oppleve kundene. Sykkelpikene ble skapt etter en tanke om at sykling kan gjøres med stil. Man trenger ikke sykle full fart. Klærne man har på seg kan være alt fra kortbukser til smoking. Syklene er gode å sitte på, rette i ryggen og høye i styret. Det er så fjernt fra konkurranse som overhodet mulig. Her er det meningen at man skal kunne sykle slik man har tenkt å møte opp på jobb, eller kanskje bare sykle til butikken for å kjøpe dagens avis.

Jeg går litt rundt og ser på egenhånd. Og mulighetene med sykkelen er mange. Her er det alt fra sykkelvesker med blomstermønster til ringeklokker med sommerfugler. Ja også syklene da. Alt fra nøytrale grå sykler til knallgule sykler som roper etter å bli sett på. Og det er forseggjort. Det er ikke bare ramma som er lakkert i gult. Her er det gule felger, gule skjermer og gul kjedebeskytter i tillegg. Det ser riktig så pent ut.

Anne Gro og hennes nye sykkel

Anne Gro og hennes nye sykkel

Mens jeg går rundt i butikken kommer Anne Gro innom. Hun er her for å hente en sykkel hun har kjøpt. Hun sykler mange hundre mil, både i terreng og på landeveien. Hun fikk hun lyst på en slik sykkel etter å ha sett en reklame på Facebook. Sykkelen skal brukes til kosesykling til og fra byen. Da er det ikke så nøye med bekledning og hastigheter.

Selv liker jeg å bruke sykkelen i marka som fremkomstmiddel. Jeg er ikke så veldig hard på konkurranser og prestasjoner, det er veien og selve turen som er målet. Sykkelpikene er litt på samme måte. Her er det ikke det å komme seg fra start til mål som er i fokus. Det handler om hvordan man gjør det. Man må ikke turen om klesskapet eller treningsboden for å kle seg om, eller stroppe på seg pulsbeltet for den saks skyld. Du trenger ikke kastet Tweedjakken for å sykle, her er det bare å sette seg på og suse av gårde. På denne sykkelen er det antagelig ikke noen som kommer til å spørre deg om hvor lang tid du bruker til jobb heller. For her er det ikke tiden som er i fokus.

På sykkelen kan man ha bagasjebrett for å få med seg det mest nødvendige. Har man plassbehov selges alt fra små greie vesker til gode gamle trekasser. Den har neppe vært innom vekta for å optimalisere. Det er nok lite av det i butikken som har vært innom vekta i det hele tatt. Vekt er ikke i sentrum for sykkelgleden. Her er det farger, stil og pynt som gjelder. Kanskje som en liten kontrast til dagens travle samfunn.

Og for de av dere lurer, så finnes Sykkelpikene både på nett og i besøkbar form. Butikkene finner du i Kristiansand, Stavanger og Trondheim. Det er verdt å ta en tur innom, selv om man ikke er på jakt etter ny sykkel. Butikken og syklene i seg selv er en opplevelse.

Artikkelen er skrevet på eget initiativ og er på ingen måte subsidiert