Vend i tide

DNTFjellvettreglerReglerSykkelVærFjell- & Sti-vett

DNT nr 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu

Uvær på vei

Uvær på vei


Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Jeg må innrømme at jeg har snudd noen ganger. De fleste gangene har det vært fordi turen allerede hadde tatt for lang tid og jeg skulle hjem. Likevel har jeg blitt overrasket av vær og forhold på noen turer jeg har vært på. Det er selvfølgelig kjedelig å snu, men noen ganger er det nødvendig. En gang fordi jeg hadde feilvurdert reisefølget og hvor godt fysisk form vedkommende var i og et par ganger fordi været så langt fra trygt ut den veien jeg skulle.

Det som kan være lurt er å avtale hva som er gode grunner til å snu. I tillegg er det greit å vite hvor man er før man snur. Det kan faktisk være like greit å komme seg frem. Skal man gå fra hytte til hytte, så er det ikke så lurt å snu når man er nesten fremme, med mindre det er noe med forholdene som gjør det nødvendig. Er målet en fjelltopp eller tilsvarende og behovet for å snu kommer, så bør man vurdere alternativer og planlegge tilbaketuren godt. En kan være sliten allerede, kanskje det er lurt å finne le og få spist litt. Eventuelt kaste over seg en fjellduk og få litt mer beskyttelse i vinden.

Det er uansett ingen skam å snu!

God tur!