Spar på kreftene

DNTFjellvettreglerReglerSykkelTurFjell- & Sti-vett

DNT nr 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig


Velfortjent rast på langtur

Velfortjent rast på langtur

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Nå er antagelig ikke snø det elementet det er mest av på sykkelturer, men bruk av krefter er høyst relevant. På lengre turer tar jeg det ofte rolig i flere kilometer før alvoret begynner. Jeg planlegger gjerne med flate strekk før marka tar til for fullt. Det å sykle på sti er krevende til en hver tid. Det er små bakker, steiner, røtter og ikke minst alltid smalt. Det er slitsomt både fysisk og mentalt. Derfor er det lurt å være varm i kroppen.

Det å kaste seg på sykkelen og blåse opp den første bakken, er neppe særlig smart når det er 50-70km igjen den dagen. Fornuftig tempo og matpauser er derfor et must.

God tur!