Legg ikke ut på langtur uten trening

DNTFjellvettreglerReglerSykkelTreningTurFjell- & Sti-vett

DNT nr 1: Legg ikke ut på langtur uten trening

Styre med fjell bak

Styre med fjell bak

Du har kanskje hørt om Fjellvettreglene, men har du hørt om Stivettreglene? I denne serien av innlegg skal sykkelhjulet gi deg som leser en god gjennomgang av både fjellvett og stivett. Hva som ligger bak og hvordan undertegnede har valgt å tolke reglene. Det er selvfølgelig en egen vurdering så kommenter gjerne om du er enig, eller uenig for den saks skyld. Turistforeningen har 9 regler for turisme i naturen og Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har også et sett med regler for de som ferdes i marka med sykkel.

Sesongen er såvidt i gang og du slenger deg rundt. Uten særlig med grunntrening, iver med røtter fra september og en pondus fra julestrida, slenger du deg på sykkelen og forsvinner innover marka. En barnefri dag, på langtur for første gang i år. Regelen fra DNT virker ganske idiotisk. Selvfølgelig har du treninga som skal til, eller har du virkelig det? Den første regelen kan tolkes som man vil. Man kan se litt snevert på det og tenke at man selvfølgelig er trent. Jeg leser regelen slik at man må gjøre en avveining over hvor godt trent man er i forhold til turen man legger ut på. Det er lov å bryte grenser, men man trenger ikke doble og triple lengder.

Den første regelen DNT har er for å advare folk som ferdes om at en hvilken som helst tur kan være krevende. Ikke legg ut på turer du ikke har forutsetninger til å klare. Skal du på tur over flere dager, så husk at hvile er viktig. Det kan være smart å legge inn en hviledag selv om du er relativt sikker på at turen går fint uten. Om ikke annet får du en trivelig dag på et område i fjellet der du virkelig kan nyte livet.

God tur!