Kan jeg drikke fra bekken?

DrikkeSykkelturTurVannAnnet
Liten fjellbekk

Liten fjellbekk

Du har sikkert syklet forbi et ukjent antall bekker, og her har du sikkert lurt på om det er greit å drikke fra den. Mange konkluderer med et nei ganske kjapt, mens andre overveier det. Jeg er en av de som gjerne drikker av fjellbekker, men er mer forsiktig med bekker i lavlandet. I lavlandet er det mer småkryp en oppe i fjellet, samt at det er nærmere industri. Derfor har jeg heller med meg godt med vann på sykkelturene mine. Derimot synes jeg en fjellbekk oppe i Trollheimen er mye mer fristende. Er jeg usikkert, så følger jeg strømmen nedover en hundre meter for å sjekke om det ligger noe i den før jeg drikker. Jeg har drukket bekkvann siden jeg begynte å gå turer med familien som liten.

I det siste har det vært mye diskutert om bekken kan være bærer av såkalt harepest. Dette er en ufin sykdom som gir deg feber, frysninger, hodepine og man blir veldig trøtt. Jeg ser somregel etter sunnhetstegn i bekken. Er det skum eller annet grums i den, holder jeg meg unna. Samme om det lukter vondt. Jeg drikker også bare rennende vann, altså ikke vann fra kulper og tjern. Det er også greit å holde seg borte fra vann i vårsmeltinga. Da kan det være mange døde dyr som havner i bekkene.

Dette høres sikkert ut som skremselspropaganda, men jeg velger altså å drikke fra bekker i fjellet. Det er også greit å høre på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. De har oversikt over lemmenår og diverse smittekilder.