Sykkelcomputer. Tull eller ett Must?

GPSSykkelNavigasjon
Analog "Sykkelkomputer"

Analog “Sykkelkomputer”

Det finnes mange der ute som ikke skjønner hva man skal med en sykkel computer, iallefall ikke en med kart og GPS. “Jeg vet hvor jeg skal”, “Kommer frem når jeg er fremme”

Den første sykkel “computeren” ble laget i 1895. Den talte antall runder hjulet trillet og hadde en analog visning som viste hvor lang man hadde beveget seg. I dag så kan man få en god del mere info hvis man ønsker. Fart, lengde, GPS, hjertefrekvens, tråkkfrekvens og tråkkstyrke bare for å nevne noen.

Har man virkelig bruk for alle disse funksjonene for å ha en tur ute i det fri med sykkelen? Nei. Men det er alltids ett “men”.
For min egen del så synes jeg det er kjekt å ha ett “arkiv” over hvor man har vært for å ha muligheten til å oppdage nye stier. Nye utfordringer som kan gi ett nytt smil i ansiktet, når man legger seg under dyna å tenker tilbake på turen. På bilde under kan du se ett eksempel der jeg har tatt ut bilde over plasser jeg har syklet siste 2 årene.

Sykkel spor for Supersand82 i trondheim

Sykkel spor for Supersand82 i trondheim

Du har også andre bruksområder. Nettsider der du kan konkurrere med andre syklister, som sykler på det samme strekket. For å være med på dette så må man laste opp gps sporet sitt, som igjen sammenlignes med sporene fra andre syklister. Eksempel på dette er www.Strava.com, som er en av de mest kjente. Her er det ikke bare andre du kan konkurrere mot. Men også sette opp private partier der du konkurrerer med deg selv. Bilde under kan man se ett eksempel på en strekning der flere konkurrer om bestetid.

Du har enheter som du kan synkronisere med en smartmobil og dele sporet med folk som sitter hjemme. Her kan de få opp informasjon om hvor du er, fart, hjertefrekvens, høyde over havet og lengde du har syklet. Dette kan være ett nyttig verktøy hvis man har en trener som sitter å følger med “live”, eller at man ønsker å få servert varm mat til man kommer hjem fra sykkelturen. Jeg foretrekker den siste her ;) Og her kan du så klart også velge om du vil dele kun med en enkeltperson eller alle fansa.

Så er vi tilbake til spørsmålet: Er det bare “Tull”, eller er det ett “Must”?  Dette svaret vil variere ifra person til person. Hvor mye informasjon vil du ha, og vil du dele med andre? Og ikke minst lommeboken, for elektroniske leketøy er ikke gratis.  En enkel sykkelcomputer kan du få til en meget hyggelig pris, men du kan også svi av ei bra månedslønning på en dyrere modell med alt mulig av ekstrautstyr. Så hvis man er på jakt etter en slik en, så kan det være lurt å sette seg opp ei liste over hva man ønsker å ha med i sykkelcomputeren før man beveger seg til sin lokale sportsbutikk, eller det store brede nettet.