#GledeMedSykkel
Sykkelhjulet.no

Navgir

Av Christian Jensen5. september 2013

Gir Navgir Rohloff Shimano Sram Sturmey-archer Sykkel Oppbygning

Rohloff navgir
Rohloff navgir (rohloff.de)
Alternativet til utenpåliggende gir er interne gir eller såkalte navgir. Navet er somregel litt større i diameter og inneholder en serie med planetgir. Disse planetgirene kobles inn og ut ved hjelp av mekaniske armer og wire. Sturmey-archer var og er et kjent merke innen navgir. De hadde et 3-girs system som var mye brukt hos blant annet DBS. I dag har Rohloff skapt seg et godt marked. De kan skilte med hele 14 interne gir. Shimano og Sram har også sine produkter innen navgir. Girene blir brukt til bysykler og hybridsykler. Enkelte sverger også til dette giret til terrengbruk, men det er litt utenfor det tiltenkte området. Navgir på sykler bidrar også til mye masse på selve hjulet. For en fulldempet sykkel kan dette være veldig ugunstig.

Artikkelen fortsetter under annonsenChristian Jensen

Sivilingeniør, terrengsyklist og relativt datakyndig. Ble bitt av sykkeldilla i ung alder, men først i 2008 slo det ut for fullt. Krydrer gjerne tilværelsen med gåturer og skigåing. Har siden 2009 bidratt på Sykkelhjulet.no og gjør det fortsatt. Trives best i skogen på sykkel, gjerne med følge og kamerautstyr.

2 kommentarer til «Navgir»

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: