Navgir

GirNavgirRohloffShimanoSramSturmey-archerSykkelOppbygning

Rohloff navgir

Rohloff navgir (rohloff.de)

Alternativet til utenpåliggende gir er interne gir eller såkalte navgir. Navet er somregel litt større i diameter og inneholder en serie med planetgir. Disse planetgirene kobles inn og ut ved hjelp av mekaniske armer og wire. Sturmey-archer var og er et kjent merke innen navgir. De hadde et 3-girs system som var mye brukt hos blant annet DBS. I dag har Rohloff skapt seg et godt marked. De kan skilte med hele 14 interne gir. Shimano og Sram har også sine produkter innen navgir. Girene blir brukt til bysykler og hybridsykler. Enkelte sverger også til dette giret til terrengbruk, men det er litt utenfor det tiltenkte området. Navgir på sykler bidrar også til mye masse på selve hjulet. For en fulldempet sykkel kan dette være veldig ugunstig.