Klinger

GirKlingeSpindelSykkelOppbygning
Klinge

Klinge

På en sykkel med utenpåliggende gir har man kassett bak og et utvalg av klinger foran. Klingene er festet til spidelen og på en normal terrengsykkel finner man to eller tre klinger. Noen spesielle sykler leveres med en klinge. Disse har spesielle bruksområder som downhill. Enkelte velger også å bygge om sykkelen til en klinge foran. Dette reduserer girspranget på sykkelen med rundt 40%. Ved bruk av to eller en klinge får man større bakkeklaring. I noen tilfeller er dette å foretrekke fremfor tunge gir. Stisykling er et typisk eksempel. En standard sykkel med 3 klinger og 10girs kassett kommer med 44t klinge som største klinge foran. Neste er 32t eller 33t alt etter produsent. Fjerner du den ytterste klingen kan du da faktisk få i nærheten av 3cm bakkeklaring ekstra. Og dette hjelper på i ulent terreng.