Fenix viser vei

FenixGarminOpenStreetMapsOSMNavigasjon
Basecamp med Waypoints

Basecamp med Waypoints

Jeg har tidligere skrevet en del om Garmin sin fenix og fulgt opp kommentarer angående firmware- og software-oppdateringer. Klokken er stappet med funksjoner og en av dem er muligheten til å følge ei rute eller et spor. Jeg har brukt funksjonene en del, men aldri skrevet skikkelig om dem. Dette innlegget skal derfor omhandle navigasjon fra start til slutt. Er det noe du lurer på som ikke står beskrevet her, så stil gjerne spørsmål. Skal prøve å svare.

Garmin har lagt mye av organiseringen til programmet BaseCamp. Du kan selvfølgelig gjøre en del på klokken, men det blir bare frustrerende og tungvint. BaseCamp finnes både til PC, Mac og iOS. Sistnevnte har begynt å bli ganske bra, men kan fremdeles ikke måle seg med fullblodsutgaven. BaseCamp kan enten lastes ned fra Garmins websider eller i Apple sin app-store (både for iOS og OS X).

Det som er litt dumt med Garmin er at kartene de leverer med enhetene somregel er veldig dårlige. Jeg har valgt å bruke Open Street Maps eller OSM. Det finnes mange avarter av OSM og en av dem er Frikart.no. Frikart.no har brukt OSM og lagt til høydeprofil. Så har de laget filformat som Garmins produkter forstår. Dermed har du et kartverk som brukere selv oppdaterer, tilpasset Garmin.

Det hele begynner derfor med BaseCamp. Jeg hadde en viss formening om hvor jeg skulle gå og det var få som hadde gått der før meg (med GPS). I BaseCamp begynte jeg derfor med og etablere fire såkalte Waypoints. Dette er holdepunkter med koordinater. Jeg definerte start, to mellompunkter og sluttpunktet. Det er fullt mulig å definere mye mer, men da må man holde klokken opp omtrent hele tiden for å henge med. En av ulempene er nemlig den at man må innom alle punktene for at klokka skal være fornøyd. Tar man en snarvei forbi to punkter kan du bli bedt om å snu. Det vil si, navigatørpilene peker i stikk motsatt retning.

Når punktene er satt opp, velger jeg dem alle og etablerer en rute (Route) mellom dem. Denne ruten laster jeg opp til klokka.

Fenix Pointer

Fenix Pointer

Vel fremme til startpunktet, skrur en på GPS og går på Route-menyen. Her ligger ruta som ble lagret tidligere. Har man flere ruter så ligger selvfølgelig disse også tilgjengelig her. Velg den ruten du ønsker å gå og trykk Go.

Fenix har en navigasjonsfunksjon innebygget. Den ringen rundt, som til vanlig illustrerer sekunder, blir nå en retningsviser. Klokka vil alltid peke i retning av neste waypoint. Stort mer er det ikke. Det som er verdt å merke seg er at det er litt treighet i systemet. Så hvis du går og svinger på armen og løfter den for å finne kursen igjen, så la den hvile et par sekunder før du sier deg fornøyd.

Fenix Of course

Fenix Of course

Det finnes i tillegg en del felter du kan finne frem for å hjelpe til med navigeringen. Jeg synes Of Course, To Course og Course er tre fine felter å ha med seg på tur. Of Course forteller deg at du er ut av kurs med X meter. To Course forteller deg hvilken grad du må gå mot for å treffe neste waypoint. Course forteller deg hvilken retning du er på vei. Sistnevnte er riktig nok ikke et hjelpemiddel, men jeg synes det er fint å ha for å se differansen mellom det du skulle ha gått og det du faktisk går. I tillegg legger jeg ofte opp Final ETA (Estimert ankomsttid på det siste waypoint’et du har satt opp).

Alt i alt er navigasjon med Garmin Fenix riktig så greit. Jeg bruker funksjonene ofte når jeg er ute og sykler og går tur. Det jeg har funnet ut, er at man gjerne kan legge waypoints midt på sti/vei-kryss. Da forteller klokken deg hvilken retning du bør ta. Hvis avviket fra den retningen du allerede går er lite, så legg til et hjelpepunkt slik at du ikke er i tvil når du kommer til krysset. I tillegg kan det være greit å legge hjelpepunkter opp slik at du går fornuftig i terrenget med tanke på høydemeter. Begrens deg til relativt få punkter. På sykkel holder jeg meg gjerne til en 4-5 punkter pr 10km. Ofte mindre også om det er snakk om store turer der klokka kun skal gi oversikt og ikke være direkte til navigering.

Jeg er nok av den gamle skolen i tilegg. I sekken har jeg alltid med meg kart og kompass. Alle disse elektroniske duppedingsene kan jo finne på å streike. Har blitt godt vant med mobiltelefon som kartverk og klokka som retningspeker. Og det at man faktisk kan koble klokka mot iPhone og planlegge turen er jo artig, men foreløpig er det en del funksjoner jeg savner. Litt flere detaljer om iPhone og Fenix kommer i et annet innlegg.