Setepinne

KarbonReverbSetepinneSykkelOppbygning

Setepinne

Setepinne

En setepinne behøver ikke være stort mer enn et metallrør med en festordning i ene enden. Likevel er utvalget av setepinner formidabelt. Det finnes en rekke forskjellige diametere avhengige av sykkelrammens krav. Normalt er det en plass mellom 27,2mm og 34,9mm. Etterhvert som vektjaget har gjort sitt inntog på sykkelfronten så er materialvalg også et diskusjonstema. Aluminium, Stål, Titan og Karbon er gjengangere.

Det som er verdt å merke seg er måten rammeprodusentene har laget åpningen til setepinnen på. Dette er spesielt viktig på karbonrammer. Har man en aluminiumsforing festet i karbonramma så bør en bruke aluminium setepinne. Har man derimot ikke denne foringen så bør man bruke karbon setepinner. Ellers er det viktig å velge rett dimensjon. En millimeter for lite gjør at man ikke klarer å feste setepinnen og den vil sige ned når man setter seg på setet. For stor diameter og setepinnen blir umulig å få på plass.

Når karbonrammene skulle gjøres lettere valgte produsenter å forlenge ramma opp der setepinnen normalt skulle ha stått. Dermed kunne brukeren kutte i rett høyde og sette setet rett på toppen av forlengelsen. Man sparte vekt på å ikke ha overgangen mellom ramme og setepinne.

På stisykkelfronten kom setepinne med innebygget hev-og-senk-funksjon. En hendel på selve setet eller en fjernkontroller til styret gjør det mulig å flytte setet opp og ned under fart på et enkelt vis. Det er en fantastisk innretning for de som vil ut i marka og prøve seg på enkelte bratte partier. Blant annet Rockshox (Sram) produserer en utgave som heter Reverb.