Gaffel og dempegaffel

Fox Float 32(Bildet hentet på ridefox.com)
Fox Talas 32
(Bildet hentet på ridefox.com)

De fleste hybrid og terrengsykler er utstyrt med dempegaffel. Andre sykler, som landeveissykler, har stiv gaffel. Forskjellen er at dempegaffelen har innebygde fjærer eller olje/luftdempere som motvirker ujevnheter og slag fra underlaget. Dette fører til økt komfort og mer kontroll når man er ute og sykler. Det finnes en rekke teknologier innen dempere, men de to mest normale er basert på ei fjær og eller olje/luft-demping. Somregel er fjærene å finne i de billige variantene, mens man bruker olje/luft i de dyrere demperene. Olje og luft kan begrenses ved hjelp av diverse ventiler. I tillegg kan man justere karakteristikk på demperen når man har olje og luft. Dette gjør at enkelte dempere kan utrustes med variabel høyde og vandring.

Gaffelen i seg selv har som oppgave å holde fremhjulet til rammen. I tillegg er innfestingen lagt igjennom et sett med lager i styrehuset. Dette gjør at sykkelen er mulig å svinge. I tillegg til å holde hjulet er det også fester for bremser og i noen tilfeller skjerm og bagasjebrett.

2 kommentarer til “Gaffel og dempegaffel”

  1. Hei
    Har du tips til innstilling av luftdemper? Tenker på trykk i +/- kammer. Veg ca 80kg…

    1. Hei. De fleste produsenter opererte før med egen vekt i pund delt på to som antall PSI. Så omtrentlig 80*2,2/2 som måte finne på å bli 88 PSI. Husk at du fort har noen ekstra kilo i klær og drikke (og kanskje sekk) med deg. Så opp mot 100 PSI er ikke unormalt. I dag oppgis somregel sag i prosent. For rittsykler er 5-10% normalt. Stisykler ligger på 10-20% mens downhillsykler ofte kan kan ligge i overkant av 20%. Jeg ligger på ca 15% på min. Sykkelen min har en vandring på 150mm, så når jeg sitter normalt på setet så klemmer jeg demperen ca 22mm ned. Det tilsvarer omtrent mine kilo med klær og oppakning i trykk. Har du dempere med flere kammer har produsenten en god instruksjon for deg. Scott sin bakdemper har foreksempel to kammer. Et lavtrykk og ett høytrykk. Her er det MYE høyere trykk enn i en normal demper. Kan kanskje hjelpe deg her også, men da må jeg vite litt mer om hva slags demper du har.

Legg inn en kommentar